Home

Nieuws 922 x bekeken 7 reacties

Dijksma start werkgroep tegen voedselfraude

Den Haag – Een nieuw op te richten taskforce moet binnen enkele weken voorstellen presenteren waarmee het vertrouwen van consumenten in voedsel kan worden verbeterd.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) heeft hier woensdag afspraken over gemaakt met onder meer LTO, supermarktenkoepel CBL en de Centrale Organisatie voor de Vleessector.

Aanleiding voor de oprichting van de werkgroep is het recente paardenvleesschandaal. Volgens Dijksma heeft die kwestie het vertrouwen van consumenten in voedsel geschaad en is het belangrijk dit te herstellen. “De agrarische sector is in deze tijd van crisis een lichtpunt voor de economie”, zo zei zij tijdens een persconferentie op het ministerie van Economische Zaken.

Concreet moet de taskforce over vijf onderwerpen advies leveren: betere uitwisseling van informatie, verkorten van de keten, strengere kwaliteitssystemen, effectievere sancties en communicatiebeleid. Hoewel Dijksma aangaf dat de groep per direct aan de slag gaat, weet zij nog niet wie eraan deelnemen. Hoe dan ook moeten de vertegenwoordigers van zowel de overheid als het bedrijfsleven afkomstig zijn.

Het opschroeven van de capaciteit van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) wordt volgens Dijksma niet overwogen. “Hoe groot je de NVWA ook maakt, die kan nooit als enige het werk doen. Het belangrijk dat het bedrijfsleven zelf verantwoordelijkheid neemt. Dit kan bijvoorbeeld door melding te maken als er opeens goedkope partijen vlees worden aangeboden.”

Ook benadrukte zij dat de bestaande controlesystemen naar behoren werken en dat de ontdekking van het paardenvleesschandaal dat ook aantoont. “Wel moeten we het systeem optimaliseren”, aldus Dijksma. De staatssecretaris ontkent dat de economische crisis of prijzenoorlogen in supermarkten fraude met vlees of ander voedsel in de hand werkt. Dat zou volgens haar hetzelfde zijn als beweren dat fraudeurs een goede reden voor hun gedrag hebben.

Laatste reacties

 • abtje

  Voordeel van deze mevrouw is dat ze niet gehinderd wordt door enige kennis.
  Met de juiste en eerlijke adviseurs kan ze ondanks haar politieke kleur toch echt een verademing zijn voor de landbouw.

 • politiek

  Bij herhaling heeft het bedrijfleven aangegeven dat zij NIET de verantwoordelijkheid hebben inzake veilig voedsel. Toezicht , controle , melden van incidenten of nog erger het melden van vaste frauderende schakels is geheel aan de Overheid zelf.
  De slager die zijn eigen vlees controleerd. ? Dan weet ik de uitkomst al wel. !

 • John*

  wil je wat bereiken, dan zal je bruggen moeten bouwen. ik vind dat ze goed luisterd en echt wa wil bereiken. zal ook wel moeten. al die actieclubs houwe geen dieren, de boeren moeten t doen en die zal ze moeten bereiken en stimuleren.

 • Jaap 109

  Nu is het zo dat er niet gecertificeerd voedsel en of voer kan worden aangekocht en vervolgens als gecertificeerd word verkocht. Zijn alle toevoegingen wel gecertificeerd? Waar is de controle? Wie garandeert mij dat wanneer ik voeringrediënten koop van een gecertificeerde voerfabriek in het buitenland en die het ook weer van iemand anders heeft gekocht dat dit inderdaad ook gecertificeerd is!
  Dit kan alleen maar wanneer elk product en of toevoeging een individueel certificaat heeft.

 • politiek

  Hopenlijk gaat Staatssecretaris Sharon Dijksma bij een volgend overleg er wel haar collega en/of superieur minister Edith Schippers of Staatssecretaris Martin van Rijn erbij betrekken. Beiden van Ministerie Volksgezondheid. Dit aangevuld met iemand van de GGD Nederland.
  Zoniet dan is het doodgewoon een voortzetting van het huidig beleid , waarbij je weer gaat vragen aan de slager of hij zijn vlees wel controleerd op schadelijke stoffen als AFLATOXINE, hormonen en antibiotica enz. en er de goede stickers opplakt of erop zou willen plakken.
  Geldelijk gewin is volgens de Nationale Recherche nogal eens aanleiding om wat creatief te worden in denken. Ook op bestuurlijk niveau !!
  Hopenlijk begrijpt Sharon Dijksma die waaschuwing ook van haar voorgangers. Ook toen zijn er dergelijke werkgroepjes ontwikkeld. Ook toen heeft het niet gewerkt. Voedselveilgheid en Volksgezondheid is naast het vele humane leed ook een economisch belang.

 • Bison

  Nog effe en dan is iedereen in dienst bij de overheid,en dan begint de corruptie pas echt.

 • koestal

  ja als je goede soja voert ,deugt het ook al niet,dan is er weer een ander verhaal,net alsof het gif is .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.