Home

Nieuws 3 reacties

Dijksma komt niet met landelijke norm omvang veestapel

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw wil de omvang van de Nederlandse veestapel niet vanuit Den Haag gaan aansturen.

Dat zegt ze vooruitlopend op de kabinetsreactie over megastallen en het rapport van de Gezondheidsraad over de gevolgen van de veehouderij op de volksgezondheid. “Ik ga geen voorstel doen om landelijke instrumenten in te stellen om de nationale veestapel in te krimpen”, zegt Dijksma tijdens het mestdebat.

Diverse Kamerleden vroegen haar of ze de mestwet gaat gebruiken om de veestapel in te krimpen. Dijksma benadrukt dat dit niet haar bedoeling is, ook al ziet ze dat de druk van de veehouderij in sommige regio’s hoog is. Het belang van het opstellen van een wetsvoorstel met dierrechten is volgens Dijksma vooral als stok achter de deur voor het geval het systeem met verplichte mestverwerking niet werkt. De nitraatrichtlijn stelt volgens Dijksma ook als eis dat er maatregelen beschikbaar moeten zijn om de mestproductie te begrenzen. “Ook in het kader van onderhandelingen over de derogatie moeten we met een betrouwbaar verhaal naar Brussel gaan. Deze stok achter de deur is dus echt nodig”, aldus Dijksma. SP, PvdD en Groenlinks zien graag dat de dierrechten worden behouden om de omvang van de veehouderij te begrenzen.

Laatste reacties

 • melkveehouder .

  Zolang we geen nieuwe polders aanleggen komt er geen vierkante meter grond bij, eerder eraf. De limiet qua mestproductie ligt er dus al, daar hoef je geen extra maatregelen voor te treffen. En als het op 'rechten' aankomt, dan nemen we de (midden) jaren tachtig waarin de melkquotering is ingevoerd als referentie-jaren en nulpunt. Vervolgens kijken we naar de groei respectievelijk krimp van het aantal varkens,kippen en paarden en koeien. Als we op basis van de historische rechten gaan reguleren, dan maak ik me nog niet zoveel zorgen over de uitkomst. Wel wil ik benadrukken dat mestverwerking naar de toekomst toe een must is om de exportpositie van ons kikkerlandje veilig te stellen. Gelet het belang wat ook de overheid hiermee heeft, zou het haar sieren een passende bijdrage te leveren aan initiatieven op dit gebied.

 • bertes

  wat er wel moet komen is een limiet aan de omvang van de biologische bedrijven. die zijn hun eigen ruiten aan het in gooien. ook hier gaat het maar om een hand vol boeren die maar een woord kunnen onthouden. en dat is uitbreiden.
  voorbeeld; 55 melkoeien-10000 legkippen.-1000 varkens. groot genoeg.

 • koestal

  de boeren moeten het zelf oplossen zegt ze,maar de tijd dringt wel

Of registreer je om te kunnen reageren.