Home

Nieuws 1471 x bekeken 3 reacties

Dijksma hoopt op breed draagvlak nieuwe natuur-nota

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (natuur) hoopt dat er een brede politieke steun komt voor de natuurplannen van de Kamerfracties van D66, PvdA en Groenlinks. Dat zegt ze in reactie op de natuurnota 'Mooi Nederland' van Stientje van Veldhoven (D66), Lutz Jacobi (PvdA) en Jesse Klaver (Groenlinks).

Met de nota werd vorig jaar begonnen als alternatief voor de natuurwet van toenmalig staatssecretaris Henk Bleker. Insteek van de nota voor de nieuwe natuurwet is dat de lappendeken van verschillende soorten natuurgebieden verdwijnt en dat er twee categorieën over blijven: ‘Top natuur’ en ‘Mooi Nederland’.

Onder de natuurgebieden vallen waardevolle natuurgebieden zoals de Wadden en de Biesbosch. Onder ‘Mooi Nederland’ vallen gebieden met historische waarde of rijkdom aan plant en dier, zoals Kinderdijk en het Limburgse Heuvellandschap. Hier is de bescherming minder strikt en is er meer ruimte voor recreatie en economische activiteit. De initiatiefnemers stellen voor om de Flora- en Faunawet en de Boswet in een nieuwe natuurwet op te nemen. Het natuurbeheer wordt taak van de provincie.
Belangrijk onderdeel van het initiatief is dat de jacht aan banden wordt gelegd. Partijen willen plezierjacht verbieden. De wildlijst moet worden afgeschaft en jagen mag alleen in het kader van schadebestrijding of natuurbescherming.
De naam Ecologische Hoofdstructuur (EHS) moet vervangen worden door Natuurnetwerk Nederland, dat een robuust systeem moet worden waarbij natuurgebieden met elkaar verbonden worden.

Dijksma komt voor de zomer met een nieuwe natuurwet. Ze zegt hierbij niet om het initiatief heen te kunnen. Ze riep de partijen op om bijval te zoeken voor het natuurplan. PvdD is positief over het voorstel. CDA'er Jaco Geurts vreest dat het plan leidt tot meer regels en minder natuur. "Goede natuur is belangrijk. Maar in deze economische slechte tijden moet je realistisch kijken."
Ook veertig natuur- en milieuorganisaties steunen het voorstel.

Laatste reacties

 • Hans Sudfryslan

  Plannen zijn leuk maar ze moeten wel in de gaten houden dat gronden dat aangekocht wordt door de overheid en doorgeschoven wordt naar de 12 landschappen , natuurmonumenten en andere natuurorganisaties dat dit dan pure staatsteun is en dat mag niet . Dus boeren onder elkaar mocht je weten dat landerijen doorgeschoven zijn , doe er een bod op deze landerijen en als ze dit afwijzen beteken dat de betreffende natuurvereniging die deze dan beheerd moet aankopen voor de waarde die de overheid ook betaald heeft . Het duurd dan niet lang meer en de ene na de andere valt dan om . De gronden kunnen we allemaal goed gebruiken met de huidige en toekomstige milieu regels ten aanzien mestnormen . Succes gewenst .

 • abtje

  Dan zal je wel snel moeten zijn . De politiek kennende zal er wel weer een reparatie wetje doorheen gejast worden om dit te voorkomen. Anders komen de baantjes van vriendjes en vriendinnetjes in gevaar.

 • boerrick

  Ken nog wel een goed voorbeeld van hoe goed het natuurbeleid geregeld is.

  Is 5 ha grondonteigend voor natuur. Degene die over de uitvoer en onderhoud gaat weet niet dat ie nu over de grond gaat, heeft geen geld om het te onderhouden en vind het idee zwaar idioot omdat het totaal niet van belang is. Rechtzaak voor behoud van grond word verloren omdat het 10 jaar geleden in het bestemmingsplan is opgenomen.
  En wie is de dupe......

Of registreer je om te kunnen reageren.