Home

Nieuws 3218 x bekeken

Deutsche Bank in gesprek met boeren

Amsterdam – Deutsche Bank gaat tot half april in gesprek met boeren over problemen met de kredietverlening. Dat meldt voorzitter Albert Jan Maat van LTO.

Volgens afspraken die Deutsche Bank deze week met LTO maakte worden lopende leningen die binnenkort aflopen desgewenst enige tijd verlengd, terwijl boeterentes mogelijk worden beperkt. Deutsche Bank schreef eerder in een brief aan boeren zich te richten op bedrijven met een omzet van 1 miljoen euro of meer. Hierdoor kunnen boeren nauwelijks aflopende leningen verlengen. Wanneer ze nog andere leningen bij Deutsche Bank hebben en naar een andere bank gaan, gelden boeterentes en is het lastig onderpand te bieden.
Volgens Maat heeft Deutsche Bank aangegeven geen ondernemers in de problemen te willen brengen. De bank zelf communiceert niet over de kwestie. Half april maakt Deutsche Bank bekend wat de aanscherping van het leningenbeleid exact betekent waarna opnieuw een gesprek met LTO zal plaatsvinden.
ABN Amro moest in 2010 van mededingingsautoriteiten een deel van de klantenportefeuille in het MKB, ondergebracht bij dochterbedrijf HBU, afstoten. Zo kwamen 1.100 boeren en tuinders zonder hiervoor actief te kiezen bij de Duitse zakenbank terecht. Het betreft vooral melkveehouders uit het noorden van het land.
De CDA-Statenfractie Friesland wil ondertussen dat de provincie actie onderneemt om te voorkomen dat Friese boeren in financiële problemen komen door gewijzigd beleid van de Deutsche Bank. Volgens CDA-Statenlid Fernande Teernstra zijn al een serie bedrijven in de problemen gekomen door het beleid van Deutsche Bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.