Home

Nieuws 391 x bekeken

Copa Cogeca wil snel duidelijkheid

Straatsburg - De Europese organisatie voor boeren, Copa Cogeca, roept het Europees Parlement op om snel een positief besluit te nemen over het mandaat over het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Dat zegt voorzitter Gerd Sonnleitner van de organisatie. "We willen op dit moment niet over details praten, we moeten leren leven met compromissen. Wat nu van belang is is dat er snel duidelijkheid komt, zodat boeren in Europa kunnen anticiperen op het toekomstige beleid", zegt Sonnleitner.

Hoewel de standpunten tussen de lidstaten verschillen over het landbouwbeleid zegt Sonnleitner heel duidelijk: we willen allemaal één ding, een uitkomst over het nieuwe beleid. Ondernemers moeten volgens hem niet stil komen te staan, maar ze moeten weten waar ze aan toe zijn, zodat ze daar op in kunnen spelen.

In Copa Cogeca zijn boerenorganisaties verenigd uit vrijwel alle lidstaten. De visies over het voorgestelde budget per lidstaat is volgens Sonnleitner geen probleem om toch tot een gezamenlijk standpunt te komen. "Ieder land weet dat we meer naar een flatrate moeten, dat betekent voor sommige landen een verlaging van budget, voor andere een verhoging. Dat moeten we accepteren. We zijn wel tegen het verschuiven van budget van de eerste naar de tweede pijler en voor extra budget uit de eerste pijler naar de jonge boerenregeling, omdat daarmee het budget voor directe inkomenssteun wel heel erg daalt."

Morgen stemt het Europees Parlement over het mandaat voor de onderhandelingen over het GLB tussen het parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie. Doelstelling is dat er in juli een akkoord komt over het voorstel. In het parlement zijn maandag nog pogingen gedaan om het aantal amendementen dat ter stemming wordt gebracht te reduceren, door ze samen te voegen. Toch zullen er woensdag nog ongeveer driehonderd amendementen in stemming worden gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.