Home

Nieuws 26 reacties

Groenlinks stapt uit college om megastal

Groningen - Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg (GroenLinks) stapt op omdat hij het oneens is met het besluit om een megastal toe te staan in Vlagtwedde. Dat is zojuist bekend gemaakt.

De Statenfractie van GroenLinks stapt uit de coalitie met PvdA, D66 en VVD. GroenLinks is tegen de komst van het veebedrijf van 1.800 koeien met een omvang van 10 hectare. Het gaat om het bedrijf van veehouder Ad Buijs uit Rosmalen (N.Br.). Van der Ploeg laat weten geen andere mogelijkheid te zien dan op te stappen.

Eerder deze week werd in Provinciale Staten (PS) van Groningen besloten bouwblokken toe te staan van maximaal vier hectare.  PS stemde daarop voor het toelaten van tien megastallen binnen de provinciegrenzen, waaronder het bedrijf van Buijs.

Vanmiddag om 16.00 uur vond een extra vergadering van GS plaats. Uitkomst van die vergadering was dat er geen enkele ruimte zit in het dossier Buijs en andere megastallen. Dat betekent voor GroenLinks dat een samenwerking binnen deze coalitie niet meer mogelijk is. "Ik kan en wens koeienfabrieken als GroenLinks-gedeputeerde niet te verantwoorden, niet naar de maatschappij en niet naar mijn achterban", aldus gedeputeerde Van der Ploeg.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  ach de volgende verkiezing was er toch niet veel groenlinks over als je de stats mag volgens, van tongeren die over spaargeld belasting wil heffen, linkse hippies en geld gaan niet samen met hun puike ideeen LOL

 • Hispiet

  Jammer joh,

 • Almagro

  Opstappen betekent dan ook afzien van salaris en wachtgeld regelingen, of is het weer links lullen, rechts vullen !

 • agratax2

  Links lullen etc. zal opgaan voor deze politicus. Voor mij is 10 ha met 1800 koeien niet meer dan 1 Russische standaard stal (200 of 400 koeien) per hectare daar is nog ruimte zat omheen. Ik ga er tenminste niet van uit dat alle dieren in één stal staan, dan hebben de anti mega stallen mensen gelijk. Ik zou als Brandverzekering zeker een maximum aantal dieren per stal eisen,omdat we weten hoe moeilijk je dieren een brandende stal uit krijgt.

 • reiziger

  ik ben aangenaam verrast te moeten vernemen dat het artactie park voor koeien
  van fam buijs groen licht heeft gekregen ik wens deze mensen dan ook veel sukces
  met deze nieuw uitdaging eindelijk wordt er weer eens besluiten genomen op feiten en niet op emotie

 • jagertje 1455

  Misschien dat er nu weer wat meer ruimte/lucht komt voor de agrarische ondernemer!

 • Flyinghollander

  Agratax wat moet er dan gaan branden in zo stal?

 • agratax2

  Flyinghollander. kunststof dat overal in verwerkt is. Of de kans op brand nu een echte bedreiging is of niet, we moeten er altijd rekening mee houden, al was het maar om de 'angstige' politiek een slag voor te zijn. Boeren is naast produceren als een gek nog meer een vak van risico's beheersen en zeker geen onnodig risico's aangaan. Waarom niet een maximum van 300 of 400 dieren per stal en dan een nieuw gebouw op 'veilige' afstand op hetzelfde erf??

 • Flyinghollander

  Agratax, ik zie niet echt het probleem bij een koeien stal, maar ja....
  600 per stal is niet eens zoveel.

 • agratax2

  Flyinghollander. Ik ben een voorstander van productie groepen en dat is mooi te combineren met niet al te grootte stallen. Bij robot melken is er geen enkel probleem en bij carrousel melken zal er wat extra aandacht aan de aan en afvoer moeten worden besteed. Ik heb nog in Oost Europa nog in Amerika stallen gezien met meer dan 600 dieren, wel 3 of 4 stallen op één locatie. Maar wil jij een sta; voor 2000 of meer dieren en een brommertje om door de stal te rijden om de dieren te controleren ga gerust je gang. Ik houd er van de dieren in alle rust te observeren en dat gaat niet als de koppels echt heel groot worden. Het oude gezegde 'het oog van de meester maakt het paardvet' doet nog steeds opgang ook in de melkveehouderij, hoe goed je ook geautomatiseerd bent.

 • Wat in Brabant niet mag, wordt in Groningen toegestaan.
  Het Groene Hart ligt in 3 provincies; dat wordt lastig !

  Missen we mogelijk enig landelijk beleid ?

 • alco1

  Ze weten nog niet hoe ze met verlies om moeten gaan.

 • Emine

  Gelukkig dat er partijen zijn die de grenzen weten waar ze verantwoording voor willen dragen. Ieder weet dat het gewoon totaal misgaat met de dieren op boerderij in ons land.
  Ze willen dus ook al de koeien industrieel gaan houden. Net als de kippen en de varkens en gelukkig de pelsdieren niet meer. Zodadelijk mogen die dieren ook niet meer buiten komen.  komen. Ga a.u.b. producten kopen van boeren uit buitenland.

 • Mels

  Emine.melkveehouderij heeft niets met industrie te maken. Ga aub naar de eerste de beste melkveehouder in de buurt en vraag om een rondleiding.het zal je een hoop duidelijk maken.

 • Mels

  Heb even gegoogled op Buijs. De hele totstand koming van de vergunning verlening is er te vinden. T is allemaal bla bla om maar tot de vergunning te komen. Ik ben absoluut geen Gr linkser.verre van.maar dit begrjjp ik wel. Het gaat om 2000dieren op 350ha. Het lijkt mij dat als je de consument mee wilt hebben.ondanks de 80% export.dat niet helemaal de juiste verhouding is.

 • Mels

  Zielig hoor voor Buijs dat ie weg moet uit Rosmalen. Hij zal toch wel betaald krijgen om op te hoepelen. Ze willen van 500 naar 1000 melkkoeien omdat de verplaatsings investeringen terug verdiend moeten worden en er 3 gezinnen van moeten leven???? Volgens mij zijn de Buijsen de verhoudingen een beetje kwijt.....

 • mtsvanaaken

  Emine, ik wil niet veel zeggen, maar de schaalvergroting gaat in het buitenland sneller als hier, op zweden en een paar kleine landen na dan.

 • Flyinghollander

  Agrotax, dan toch maar eens wat meer bedrijven bezoeken. Ze zijn er ook in oost-europa/
  Stallen gezien van 7.000 koeien in 1 gebouw. Productiegroepen kan je ook met grote groepen doen alleen melk je dus meer koeien dan.

  En emine wat een onzin reactie.... er zijn wel vega sites waar je beter thuis kan voelen.

 • alco1

  Emine. Holle vaten hebben geen inhoud.
  Mels. Het enigste wat belangrijk is dat het welzijn van het dier goed is.

 • info36

  Moeten we hier naar toe? Volgens mij is dit niet de weg. Of willen we toch het Russische model aanhouden? Ik denk dat Nederland daar een beetje klein voor is en het draagvlak is hiervoor ook klein. Gewone normale gezinsbedrijven houden de sector beter in de benen.

 • spits761

  ik wil effe reageren op de reactie van de hr of mevr emine.Typisch zo'n geluid waar de laatste jaren de kranten vol van staan.Niet bij ratio reageren maar bij emotie.Ze eindigt haar reactie met het citaat 'ga aub uw producten kopen van boeren in het buitenland'einde citaat.Zo van daar hebben de koeien,varkens kippen pelsdieren het vele vele malen beter!!Wat een verstand,ook daar worden de dieren gehouden zoals hier emine.Sterker nog nl loopt voorop wat betreft milieuregels en dierwelzijnregels!!Nl wil altijd het beste jongetje van de klas zijn en waar worden de kosten op afgewenteld;juist ja het boertje!!Al die linkse priet praat moest verbannen worden.De waarheid en niets dan de waarheid dient vermeld te worden,niet een kleine linkse meerderheid in dit landje dat met een moralistisch vingertje iedere keer deze hardwerkende beroepsgroep probeert te kleineren en te schofferen!!

 • Larkens

  @spits761, u hebt van alle reacties de meeste uitroeptekens gebruikt! Mag het ietsje minder met die emoties? ;-)
  Ik snap de reactie van emine wel, zowel SP, PvdA, GroenLinks en PvdD (da's toch een flinke achterban samen) zijn tegen megastallen in Groningen maar door ontactisch stemgedrag van SP en PvdA tijdens de statenvergadering, zit Groenlinks met een beleid opgedrongen waar ze niet achter kan staan. Respect voor GroenLinks dat ze opkomen voor hun idealen. SP en PvdA hebben wel iets uit te leggen aan hun achterban.

 • Mels

  Alco1.daar heb je zeker gelijk in.enkel moet fam Buijs wel kijken of er draagvlal is voor dit grote bedrijf in NL. Ik denk dat als ze het in hetzelfde gebied.evt naast elkaar.opdelen in 3 bedrijven dat deze ophef er dan niet geweest zou zijn. Ook dan kunnen er 3 gezinnen van leven door de intensieve samenwerking die ze kunnen houden. Denk dat Buijs de stok ff tever gezet heeft. Niet financieel maar wel gezien de geluiden uit de maatschappij. Dat er 80% van de productie geexporteerd wil niet zeggen dat er plaats is voor dit soort getallen.

 • Wb43Ur

  Heeft Van der Ploeg mooi de gelegenheid om van zijn wachtgeld te gaan
  genieten. dat zijn zijn linkse vriendjes gewend.zulke mensen mogen niet
  in de politiek, ( dit zijn de zakken vullers)

  Wien Bemelmans.

 • spits761

  larkens snapt het ook niet zo goed,ipv naar het aantal uitroeptekens te kijken moet hij eens goed kijken wat ik schrijf!!Meerdere keren erger ik me aan dat moralistische vingertje van een paar van die linkse leeghoofden die hier in nl maar 1 ding willen en dat is alle boeren het land uit.Ja behalve die anderhalve paardekop die biologosch wil gaan boeren.Biologisch gaan boeren op grond van 8 a 9 euro de vierkante meter.Reken maar uit hoe jij dan de kost kunt verdienen!!Maar larkens zit lekker (net als al zijn andere linkse vriendjes)in zijn luie stoel overal tegaan te schoppen zonder echt iets van het boeren en het boerenleven te begrijpen!!Erger nog ze willen dit niet begrijpen!!Larkens tel jij effe het aantal uitroeptekens!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Mels

  SPits,als boer wil ik wel naar de publieke opinie luisteren en dan had deze poppenkast niet nodig geweest met een ondernemer die ook maatschappelijk verantoord onderneemt,dat zijn melk voor 80% de grens over gaat doet daar niks aan af. Gekloot op een postzegel en dat geld voor alle NL boeren hoe goed wij ook zijn met zijn allen.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.