Home

Nieuws

Ciolos noemt geen alternatieve vergroeningsmaatregelen

Straatsburg - Eurocommissaris Dacian Ciolos wil nog niet zeggen welke alternatieve vergroeningsmaatregelen hij zou willen toestaan naast natuurbraak, blijvend grasland en gewasdiversificatie.

Dat zegt hij tijdens een persgesprek in Straatsburg. Hoewel er in het Europees Parlement geen meerderheid was voor een van de voorstellen voor alternatieve vergroeningsmaatregelen, is Ciolos onder druk van de Europese Raad van landbouwministers en het parlement aan het kijken welke mogelijkheden er zijn.

"Er wordt wel gepleit voor het toestaan van andere methoden die dezelfde milieu- en natuureffecten hebben. Dat is heel lastig te controleren en te handhaven", wijst Ciolos af. Wel denkt hij aan een lijst met vergroeningsmaatregelen die hij wel accepteert. Voorwaarde voor deze maatregelen is dat ze effectief moeten zijn en dat ze goed te controleren en te handhaven zijn.
Vanuit Nederland wordt gepleit om precisielandbouw of duurzame stallen ook op de lijst met vergroeningsmaatregelen te krijgen. Of dit lukt is nog onduidelijk. Ciolos wil desgevraagd nog geen methoden of technieken benoemen die in aanmerking komen als vergroeningsmaatregel.
Of er uiteindelijk nog ruimte komt voor alternatieve vergroeningsmaatregelen zal de komende maanden duidelijk worden, als de triloog tussen het parlement, de Europese commissie en de Raad wordt gehouden, die moet leiden tot een akkoord eind juni.

Of registreer je om te kunnen reageren.