Home

Nieuws 1967 x bekeken 1 reactie

Ciolos: eiwithoudende gewassen mogelijk alternatief voor natuurbraak

Brussel - Eurocommissaris Dacian Ciolos overweegt het voor akkerbouwers mogelijk te maken de teelt van eiwithoudende gewassen zoals voererwten, veldbonen en lupine mee te laten tellen als ecologisch focusgebied. Voor akkerbouwers kan dit een verlichting betekenen van de pijn die wordt veroorzaakt door de verplichting om vanaf 2015 een deel van hun land braak te laten liggen ten behoeve van natuurdoeleinden.

Eerder deze week verscheen een voorstel van de Oostenrijkse landbouwminister Nikolaus Berlakovic, waarin staat dat de teelt van zogenoemde leguminosen positieve milieu-effecten kan hebben en daarom als vergroening moet worden gezien. Volgens de agrarische nieuwswebsite Agra Europa, goed ingevoerd in de Brusselse politiek, wordt dit plan door twaalf lidstaten gesteund. Mogelijk nemen de 27 EU-landbouwministers in maart al een besluit hierover.

Onderdeel van Ciolos’ vergroeningsplannen is dat akkerbouwers 7 procent van hun bouwland inrichten als zogenoemd ecologisch focusgebied. Hier bestaat veel kritiek op; zo zou het voorstel niet alleen nadelig zijn voor boeren, maar ook zijn er grote twijfels over de natuurwinst. Eerder hebben daarom zowel veel lidstaten als het Europees Parlement aangedrongen op een versoepeling van deze eis door het percentage kleiner te maken en alternatieve maatregelen toe te staan.

De teelt van eiwithoudende gewassen heeft een aantal voordelen. De voornaamste is dat het de noodzaak voor import van soja uit de Verenigde Staten en Zuid-Amerika vermindert. Bovendien leidt het tot minder bemesting, omdat de teelten stikstof vastleggen in de grond.

Toch zitten er ook haken en ogen aan het voorstel van Berlakovic. De belangrijkste hindernis is de Wereldhandelsorganisatie WTO. Subsidie voor de teelt van leguminosen wordt mogelijk gezien als oneerlijke concurrentie.

Een woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) spreekt over een interessant plan. Wel stelt hij dat Nederland hier alleen mee kan instemmen indien wordt aangetoond dat er ook daadwerkelijk milieuwinst mee wordt geboekt.

Eén reactie

  • Mels

    O ja het plan met vergroening dreigt te mislukken omdat niemand het pruimt dus verzinnen we een andere variant.Ciolos heeft het uitgevonden hoor dames en heren,deze opvreter kan er wat van.Hij heeft de meest overbodige baan van allemaal,of zijn ze daar echt allemaal overbodig,wie het weet mag het zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.