Home

Nieuws 3 reacties

Ciolos bereid om te praten over later afschaffen suikerquotum

Straatsburg – Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw is bereid te praten over latere afschaffing van suikerquotum dan 2015. Dat zegt hij desgevraagd. “Het huidige quotumsysteem biedt de suikersector niet de mogelijkheid om goed in te spelen op de suikermarkt en de wereldsuikermarkt. Het systeem blokkeert de sector om zich aan te passen aan de markt. Het blokkeert de concurrentiepositie van de Europese suikersector”, zegt Ciolos. Daarom wil hij de quotering per 2015 afschaffen.

Het Europees Parlement en de Europese Raad zijn hier geen voorstanders van. Het Europees Parlement nam woensdag een amendement aan om het suikerquotum te behouden.
Ciolos zegt vanwege de opstelling van het parlement en de raad wel bereid te zijn om te praten over het later afschaffen van het suikerquotum met een of twee jaar, als daar goede argumenten voor zijn. “Pas afschaffen in 2020 is geen optie. Het kan in mijn ogen niet zo zijn dat de sector niet klaar is om te werken zonder suikerquotum. Afschaffing van de quotering was immers al veel eerder aangekondigd”, zegt Ciolos.  Hij is wel bereid te praten om andere marktmaatregelen dan quotering, zoals bijvoorbeeld ook met de zuivelpakketten bij afschaffen van het melkquotum zal gebeuren.

Laatste reacties

 • ed12345

  Als de suikerquotum vervalt kan de de EU hoogstwaarschijnlijk geen suiker maken tegen de afbraakprijzen die de wereldmarkt vaak zijn met als gevolg het sluiten van bietenfabrieken daardoor komen er heel veel hectares vrij die dan waarschijnlijk met graan en in het geval van NL met aardappelen zullen gezaaid en gepoot worden met alle gevolgen van een lokale overproduktie
  Hier in Quebec werd tot aan halverwege 80er jaren suikerbieten verbouwd in de beste akkerbouwstreek hier met een garantie prijs van de regering van quebec toen de nieuwe regering die garantie ophief ging de bieten fabriek dicht met als gevolg dat quebec van een importeur van mais exporteur werd
  daar daalde de boeren maisprijs zo ongeveer $40 tot $45 mee dat was toen vaak 30% of meer op de allerbeste gronden stonden geen bieten meer maar mais voor wereldprijs min transport naar de havens die zijn nog steeds netjes voor de boer

 • ed12345

  Ik weet niet of de Romeen Ciolos in de EU de toestanden van Romenie van voor deEUwil naar de EUbrengen maar daar ziet het wel naar uit

 • Mels

  Een excommunist die absolute kapitalisten gaat uitleggen wat het beste voor hen is

Of registreer je om te kunnen reageren.