Home

Nieuws 1989 x bekeken 1 reactie

Cargill B.V. boekt verlies 2012

Amsterdam - Cargill B.V. heeft in fiscaal 2012 5,4 miljoen euro verlies geleden. Een jaar eerder realiseerde de Nederlandse divisie van de Amerikaanse voedingsgigant nog een nettowinst van bijna 43 miljoen euro en in 2010 76 miljoen. De omzet steeg nog wel van 5,7 naar 5,9 miljard euro. Cargill B.V. noemt de markt "uitdagend" en verwacht aanhoudende druk op winst en omzet.

De cijfers zijn door Cargill B.V. gedeponeerd. De onderneming geeft geen commentaar aan pers en hoeft als grootste familiebedrijf ter wereld ook minder te rapporteren dan beursgenoteerde bedrijven. Cargill B.V. kon volgens een bijlage bij de cijfers verbeterde marges bij soja niet volledig benutten omdat de fabriek een deel van het jaar dicht was vanwege uitbreiding terwijl de marges op koolzaad verslechterden. Marges op zonnebloemzaad waren "redelijk" maar aanvoer was beperkt.

Het suikerbedrijf van Cargill B.V. leed onder "ongewone marktbeslissingen", aldus de onderneming, mogelijk wijzend op exportbelemmerende maatregelen in een aantal landen. Het cacaobedrijf profiteerde van betere marges op verkoopcontracten die in voorgaande jaren zijn gesloten en de overname van Schwartauer Werke in Berlijn. De raffinage van palmolie tot biodiesel heeft last van een overcapaciteit in Europa en zwakke vraag naar brandstof.
De cijfers zijn ook negatief beïnvloed doordat een nieuwe waarderingsmethode maakt dat voorraden voor minder euro’s in de boeken staan. Cargill B.V. sloot bovendien de suikerhandelsactiviteiten en verkocht in het gebroken boekjaar, lopend tot juni, de voerhandelsactiviteiten van LNB International Feed B.V. aan Provimi. Laatstgenoemde onderneming werd in het laatste kwartaal van 2011 toegevoegd aan de Cargill Group maar valt niet onder Cargill B.V.
De totale Cargill groep was in 2012 goed voor een omzet van 133,9 miljard dollar (102,9 miljard euro bij de huidige wisselkoers) en een meer dan gehalveerde winst met voortgezette activiteiten van 1,7 miljard dollar (1,34 miljard euro).

Eén reactie

  • ed12345

    Wat Cargill doet blijft binnen de deuren van The little house on the prairie in Minniapolis Wat mij betreft zitten ze al in veel te veel zaken

Of registreer je om te kunnen reageren.