Home

Nieuws

CSM verkoopt bakkerijdivisie

Diemen - CSM verkoopt voor 1 miljard euro zijn bakkerij-activiteiten aan investeringsmaatschappij Rhône Capital. De verkoop levert het concern netto 850 miljoen euro op. De bakkerij-activiteiten van CSM hadden in 2012 een omzet van zo'n 2,5 miljard euro.

CSM kondigt tevens aan nog in 2013 de naam te wijzigen omdat de nieuwe eigenaar het merk overneemt.
CSM 'Bakery Supplies' heeft circa 8.200 werknemers in 28 landen. Het bedrijf zette het onderdeel in mei vorig jaar in de etalage, omdat het zich wil richten op de divisies Purac, dat melkzuur produceert en Caravan Ingredients. Laatstgenoemde maakt speciale ingrediënten voor bakkerijen en andere voedseltoevoegingen maakt. Begin maart staken geruchten de kop op dat een tweede, bindende, biedingsronde is uitgesteld. CSM en Rhône denken de verkoop in het derde kwartaal van dit jaar af te ronden.  
Analisten van ING schreef eerder dat DSM CSM in 2013 of 2014 wil overnemen, mits CSM de bakkerijactiviteiten zijn verkocht. DSM heeft een ’oorlogskas’ van 1 miljard euro en wil vooral groeien met voeding en voedingsingrediënten. CSM is net als DSM bezig om te vormen van chemie naar biotechnologie.
CSM heeft in 2012 165 miljoen euro afgeschreven op de divisie die bakkerij-ingrediënten in Europa maakt en boekte mede daardoor een nettoverlies van 63,7 miljoen euro over 2012. Een jaar eerder werd nog een nettoverlies geleden van 174,3 miljoen euro. De producent van ingrediënten zag de omzet toenemen met 6,5 procent tot 3,3 miljard.
De netto schuld van CSM zakte vorig jaar met bijna 105 miljoen euro tot 510,9 miljoen euro. Door de verkoop komt de onderneming weer in de positie overnames te doen. Investeerders beloonden de deal op de beurs door ’s ochtends het aandeel procenten te laten stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.