Home

Nieuws

Brazilië: focus op rundveehouderij en mais

Brasilia – De nieuwe landbouwminister van Brazilië Antonio Andrade wil overheidssteun voor de agrarische sector vooral naar de zuivelsector, veehouderij en maisteelt brengen.

Volgens Andrade is Brazilië in de teelt van koffie, soja en suikerriet reeds competitief. Tevens belooft Andrade meer focus op kleine en middelgrote boerenbedrijven.

Andrade deed de uitspraken tijdens zijn eerste beleidstoespraak. Brazilië gelooft ondanks zorgen van NGO’s over het regenwoud in vergroting van het landbouwareaal, aldus Andrade. ”Brazilië is één van de weinige landen die de expansie van landbouwgrond en productie op een duurzame wijze ondersteunt”, aldus Andrade.
Andrade belooft de infrastructuur en opslagcapaciteit voor de agribusiness te verbeteren zodat agrarische goederen goedkoper en sneller naar overzeese bestemmingen kunnen worden gebracht. Argentinië en in mindere mate Uruguay zijn in de agrarische export belangrijke concurrenten voor Brazilië. De landen hebben een veel betere infrastructuur en de Argentijnse haven van Rosario is wellicht de modernste in Zuid-Amerika.
Voorzitter van de Braziliaanse landbouwlobby Katia Abreau noemt de speech van Adrade en vooral de verwijzing naar infrastructuur hoopgevend maar benadrukt dat ook in havens zelf moet worden geïnvesteerd. Deze week lastte het Chinese sojahandelshuis Sunrise Group de aankoop van 2 miljoen ton af omdat leveringen ernstig worden vertraagd door beperkte havencapaciteit, mede door stakingen.
Van de laatste 12 zendingen voor de Sunrise Group die via het Panamakanaal hadden moeten arriveren, zijn pas twee aangekomen. De Sunrise Group is één van de grootste importeurs van soja in China.

Of registreer je om te kunnen reageren.