Home

Nieuws

'Brabantse meetlat moeilijk uitvoerbaar'

Wageningen - De Brabantse meetlat die bepalend moet zijn bij de afgifte van vergunningen voor bedrijfsuitbreidingen in Noord-Brabant is moeilijk uitvoerbaar. Dat zegt LEI-onderzoeker Willy Baltussen.

Op de website van de Wageningse universiteitskrant Resource zegt Baltussen dat hij het idee voor de Brabantse meetlat sympathiek vindt. De provincie wil een instrument ontwikkelen waarbij boeren die willen investeren en uitbreiden moeten laten zien dat ze goed presteren op gebied van dierenwelzijn, milieu, diergezondheid, fijnstof en antibioticagebruik. Bovendien moeten boeren voldoende draagvlak in hun eigen omgeving hebben.

Baltussen zegt dat één van de lastige punten is dat bedrijfsontwikkeling afhankelijk is van het aantal stoppers. Als er veel stilzitters zijn, zoals Baltussen ze noemt, dan moet de provincie andere methoden vinden om ontwikkeling af te dwingen. "Maar als deze bedrijven zich netjes aan de wet houden, kunnen ze gewoon blijven. Dus of die ruimte voor vernieuwing er komt, is de vraag."

Of registreer je om te kunnen reageren.