Home

Nieuws 375 x bekeken

Barroso: voedselveiligheid in EU op orde

Brussel – De snelle ontmaskering van een serie voedselschandalen toont aan dat de voedselveiligheid in de EU goed geborgd is. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso tijdens het congres Forum for the Future of Agriculture (FFA) in Brussel.

De Portugees noemde de EU-voedselregulering ”één van de beste zo niet de beste in de wereld.”
Barroso zei dat de Europese Commissie wel denkt dat boetes hoger en straffen zwaarder moeten worden gemaakt om fraude te ontmoedigen. ”Maar in elk sys­teem kunnen criminelen toeslaan. Eerst zegt men dat de EU minder de regels moet voorschrijven en nu opeens moet het meer zijn. Ik denk dat de regels nu dus prima in orde zijn.”
Barroso noemde de subsidies vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid volkomen gerechtvaardigd. Maar hij liet ook doorschemeren teleurgesteld te zijn dat de hervorming van het landbouwbeleid richting meer vergroening en meer geld voor R&D ook op andere terreinen gefaald heeft. ”Ik zeg niet dat er te veel geld naar landbouw gaat, maar ik had graag meer geld gehad ook voor andere belangrijke dossiers.”
Barroso zei dat nu 8 procent van het EU-budget voor de komende zeven jaar is geoormerkt voor de landbouw. Dat de sector ”slechts” goed is voor 6 procent van de economische productie is volgens hem goed te verdedigen vanwege de bijzondere rol ervan.

Of registreer je om te kunnen reageren.