Home

Nieuws 1 reactie

Agrifirm: winst groeit, meer geld terug naar leden

Apeldoorn - Agrifirm heeft in 2012 21,1 miljoen euro winst geboekt, tegen 10 miljoen een jaar eerder. De resultaten van ledenbedrijven voor voer en plantaardige producten verbeterden terwijl premixendochter Nuscience fors bijdroeg aan de winst. Leden krijgen 13,3 miljoen euro aan klanten- en ledenkortingen.

Het bedrag is opgebouwd uit 0,75 procent Ledenvoordeel over de omzet van 2013. Het bedrag komt neer op 7,5 miljoen euro die begin 2014 wordt overgemaakt. Daarnaast wordt 5,8 miljoen uitgekeerd, in april 2013, aan klantenkorting om trouw aan het bedrijf te belonen. In 2011 ging in totaal 9,5 miljoen euro terug naar de leden. Agrifirm is ontstaan uit de fusie van Agrifirm en Cehave Landbouwbelang. Vóór de fusie in 2010 en 2009 lagen winsten van de beide bedrijven hoger en werd respectievelijk 21,4 en 33,9 miljoen uitgekeerd. 
De omzet van Agrifirm nam in 2012 toe van 2,3 naar 2,4 miljard euro. De afzet van mengvoeders bleef nagenoeg gelijk op 4,1 miljoen ton. De totale mengvoermarkt krimpt en Agrifirm heeft dus marktaandeel gewonnen. In Nederland nam de afzet toe met 1 procent waar de markt tussen de 2 en 4 procent kromp, aldus voorzitter van de hoofddirectie Ton Loman. De malaise in de varkenshouderij dwingt Agrifirm tot alertheid op oplopende debiteurenstanden, aldus Loman.
De afzet van co-producten was voor Agrifirm verlieslatend en bleef ook gelijk op 2,2 miljoen ton terwijl de Belgische dochter Nuscience de verkopen van premixen en concentraten opvoerde van 469.000 naar 551.000 ton. De verkoop van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kromp licht. De kunstmestafzet daalt langjarig terwijl boeren vanwege een lage ziektedruk in 2012 minder middelen nodig hadden.
De begin 2012 als directeur van het fusiebedrijf aangetreden Loman zegt dat Agrifirm voor alle kernactiviteiten actief zoekt naar zowel autonome groei als groei uit overnames. De onderneming, eigendom van een coöperatie van circa 18.000 boeren en tuinders, volgt volgens Loman een ander groeipad dan concurrent Forfarmers. "Een overname waarbij onze omzet met 50 procent oftewel 1 miljard euro toeneemt, is niet waarschijnlijk."
Agrifirm heeft nadrukkelijk geen plannen om de eigendomsstructuur te wijzigen. Forfarmers zette de coöperatie enigszins op afstand en verdrievoudigde met overnames van Hendrix en BOCM Pauls de omzet. Volgens Loman onderschrijven de leden van de coöperatie de strategie van Agrifirm en is voor groei van de onderneming geen vreemd vermogen anders dan bankfinanciering, denk aan certificatenuitgifte of aandelenemissie, noodzakelijk.

Eén reactie

  • koestal

    ze gaan gaan fuseren met Lantmannen in Zweden

Of registreer je om te kunnen reageren.