Home

Nieuws 1998 x bekeken 3 reacties

Zuid-Afrika verbiedt buitenlands bezit landbouwgrond

Kaapstad - Zuid-Afrika wil het buitenlanders verbieden landbouwgrond in het land te verwerven, maar ze mogen het wel leasen. Dat heeft de minister voor landhervorming Gugile Nkwinti gezegd. Nkwinti zegt dat nu wordt onderzocht hoeveel landbouwgrond in buitenlandse handen is en hoeveel zwarte Zuid-Afrikanen een landbouwbedrijf hebben.

Wanneer deze inventarisatie klaar is, volgen concrete maatregelen. Nu kent Zuid-Afrika beleid waarmee het percentage boeren dat zwart is moet worden opgevoerd. Het is voor blanken lastig landbouwgrond te verwerven. Volgens Nkwinti is het land nog in een transformatie van Apartheid naar een beleid dat geen onderscheid maakt tussen rassen.

Volgens persbureau Agra Europe hebben buitenlanders circa 82 miljoen hectare landbouwgrond in bezit, oftewel 1 procent van het totale areaal. Nkwinti zei dat deze investeerders vriendelijk zullen worden bejegend maar dat de groei van het "buitenlandse" areaal zal worden beperkt zodat er land over blijft om te "herverdelen".
Het landbouwbeleid van Zuid-Afrika staat onder druk. Landbouwmedewerkers dreigen met stakingen omdat ze het minimumloon te laag vinden.

Laatste reacties

  • CP

    Nog enkele jaren en Zuid-Afrika gaat Zimbabwe achterna !!

  • koestal

    De Chinezen hebben al een groot deel van de landbouwgrond en visgronden in Afrika gehuurd ,voor voedselproductie voor China

  • koestal

    De Chinezen hebben al een groot deel van de landbouwgrond en visgronden in Afrika gehuurd ,voor voedselproductie voor China

Of registreer je om te kunnen reageren.