Home

Nieuws 789 x bekeken laatste update:1 aug 2014

Yara International ziet winst fors dalen

Oslo – Yara International heeft het vierde kwartaal van 2012 een nettowinst geboekt van 2,1 miljard Noorse kroon (293 miljoen euro), 36 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet van de Noorse kunstmestproducent bleef vrijwel gelijk op 20,9 miljard kroon 2,83 miljard euro.

De mindere cijfers waren voorzien door analisten en investeerders lieten het aandeel op de beurs in Oslo in eerste instantie 0,2 procent dalen. De omzet is over geheel 2013 toegenomen van 80,3 naar 84,5 miljard Noorse kroon (11,4 miljard euro). De winst daalde van 12 naar 10 miljard kroon (1,4 miljard euro).
Het bedrijf zag de afzet van meststoffen met 19 procent toenemen tot 5 miljoen ton. De verkoop van ureum nam 52 procent toe terwijl verkopen van NPK 12 procent hoger lagen dan een jaar geleden. De afzet van nitraat is 25 procent toegenomen. Ongeveer de helft van de afzetgroei bij nitraat komt op het conto van Europese boeren.
In het vierde kwartaal is in West-Europa 15 procent minder stikstofkunstmest afgeleverd bij boeren. In de VS nam de afzet volgens Yara juist 7 procent toe terwijl in India verkopen ten opzichte van vorig jaar vrijwel gelijk zijn. In het vierde kwartaal nam de export van ureum uit China met 170 procent toe, aldus Yara.
De exportvolumes uit China vlakken af vanwege een exportbelasting van 77 procent die van November tot Juli duurt. Topman Jorgen Ole Haslestad gelooft niet dat het grote volume dat in het vierde kwartaal is geleverd de prijzen voor stikstofkunstmest onder druk zet.

Of registreer je om te kunnen reageren.