Home

Nieuws 634 x bekeken

Winst ADM op peil door sojaverkopen

Decatur - Archer Daniels Midland (ADM) heeft het vierde kwartaal van 2012 een winst geboekt van 510 miljoen dollar (377 miljoen euro). Het betreft een verzesvoudiging ten opzichte van 2011, vooral gevolg van eenmalige kostenposten in 2011. De omzet van het Amerikaanse brede agriconcern steeg 7 procent tot 24,9 miljard dollar (18,4 miljard euro).

Ook als eenmalige posten in 2011 (waaronder een lagere boekwaarde van de eigendommen) buiten beschouwing worden gehouden, boekte het bedrijf nog een 20 procent hogere winst. De cijfers zijn bovendien beter dan Wall Street had verwacht. Analisten waren uitgegaan van deprimerende verliescijfers voor de ethanoldivisie. Deze divisie boekte ook inderdaad een verlies van 94 miljoen dollar (69,5 miljoen euro). Het verlies is met name gevolg van hoge maisprijzen maar ook door minder vraag uit binnen- en buitenland.

De ethanolsector in de VS profiteerde eerder van tegenvallende beschikbaarheid van ethanol op basis van suiker in Brazilië maar de suikerrietoogst in het Zuid-Amerikaanse land heeft zich herstelt. De slechte cijfers in de ethanoldivisie zijn echter ruimschoots gecompenseerd door een sterke vraag naar oliezaden uit met name China. De crushing-capaciteit van ADM is volgens topvrouw Patricia Woertz volledig aangewend. Nimmer werden door ADM meer sojabonen geplet als in het laatste kwartaal, aldus Woertz: 8,4 miljoen ton.
De organisatie richtte bovendien de logistiek slimmer in zodat ze weinig last had van congestie op het rivierennetwerk. De operationele winst met soja-activiteiten steeg met meer dan 100 procent tot 411 miljoen dollar (304 miljoen euro). De winst van de handelsdivisie is met 77 miljoen dollar toegenomen, deels door de geruchtmakende overname van het Australische GrainCorp.

Of registreer je om te kunnen reageren.