Home

Nieuws 4 reacties

‘Waterschaarste grote bedreiging voedselindustrie’

Londen – Waterschaarste is één van de grootste bedreigingen voor de voedselindustrie en verdient veel meer aandacht dan het nu krijgt. Dat zei topman Paul Bulcke van het grootste voedingsconcern ter wereld, het Zwitserse Nestlé.

De Belg sprak tijdens het jaarlijkse City Food festival in het Londense stadhuis. Bulcke stelt dat wetenschappers denken dat de wereldwijde graanproductie tegen tekorten tot 30 procent van de behoefte kan aanlopen in 2030. “Dit is een verlies gelijk aan de totale graanproductie van India en de Verenigde Staten samen. Grondstoftekorten leiden tot hogere prijzen en beweeglijkheid van prijzen”, aldus Bulcke.
De topman zei dat de uitputting van zoetwaterreserves niet alleen de landbouw treft, maar ook het milieu en uiteindelijk ten koste gaat van politieke en sociale stabiliteit. In 2008 droegen hoge prijzen voor graan volgens waarnemers bij aan massale volkswoede in delen van het Midden-Oosten en Afrika, wat soms leidde tot revoluties.
“Hoge prijzen zijn niet zozeer een probleem voor het Westen of de meeste mensen in Europa. Maar een prijstoename van meer dan 200 procent wordt zeker gevoeld wanneer je 40 tot 60 procent van je inkomen uitgeeft aan voedsel en dan vooral basisvoedsel.” De wereldbevolking neemt met circa 2,3 miljard mensen toe tot 2050.
De landbouwproductie is de laatste decennia niet in gelijke tred met de vraag gegroeid, aldus Bulcke, en het efficiënter aanwenden van water kan volgens hem een belangrijke bijdrage leveren  aan het opvoeren van de agrarische productie. “Meer dan tweederde van al het zoetwaterverbruik wordt door de landbouw onttrokken, maar de fysiologische behoefte van planten is maar de helft zo groot”, aldus Bulcke.
De topman sprak over verbindingen die grote concerns kunnen aangaan met andere ketenpartijen, zoals in het geval van Nestlé al gebeurd met koffieboeren en veredelaars. Nestlé zou het watergebruik per Amerikaanse dollar omzet in de laatste tien jaar hebben teruggebracht van 4,5 liter naar 1,5 liter.

Laatste reacties

 • gerritvissers

  Laten we dan als de sodemieter stoppen met vruchtbare grond te verschralen

 • alco1

  Precies gerrit, door de steeds verder gaande verschraling kun je het water steeds minder goed vasthouden.

 • schoenmakers1

  als ik het goed voor heb is het de afgelopen herfst in bijna geheel noordwest europa veel te nat geweest, wat hebben we aan zulke berichten, het draagt alleen maar bij aan het verzuipingsbeleid van de overheid, weg met het water

 • denker123

  Waarom nog meer biobrandstoffen maken uit voedselgewassen als er nu al een voedsel en watertekort in aantocht is.Canada ziet nu al aankomen dat brandstof uit voedsel een doodlopende weg is.De biobrandsoffen fabrikanten in de V.S gebruiken alleen maar grote leugens ,als verdediging tegen de sterk toenemende kritiek tegen de biobrandstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.