Home

Nieuws 745 x bekeken

Voedselprijzen gestabiliseerd in januari

Rome – Voedselprijzen wereldwijd zijn in januari gestabiliseerd na drie maanden achter elkaar te zijn gedaald. Dat blijkt uit de FAO Voedselprijsindex van de VN.

Hogere prijzen voor oliën en vetten compenseerden licht dalende prijzen van granen en suiker. De prijzen voor vlees en zuivel bleven vrijwel gelijk. Voor zuivel lijkt de stabilisatie opmerkelijk omdat Nieuw-Zeeland meer zuivel beschikbaar lijkt te hebben, maar volgens de VN is een groot volume al verkocht. In de EU leidt een hogere waarde voor de euro ertoe dat leveranciers wat minder op de wereldmarkt bewegen.
De index komt van een piek van 238 punten in februari 2011. De voorraad van tarwe en mais blijft in historisch perspectief relatief lag ten opzichte van de consumptie en analist Abdolreza Abbassian stelt daarom dat weerschokken ook snel tot prijsschokken kunnen leiden.
De graanprijsindex is nu volgens de FAO vier maanden op rij gedaald maar volgens het AMIS-informatiesysteem van de G20, zijn prijzen sinds halverwege januari stijgende. Volgens Abbassian kan een verzwakking van de dollar de vraag naar een serie grondstoffen doen toenemen terwijl een stijgende olieprijs de maisprijs mee omhoog kan trekken.
Het in Rome-gevestigde VN-agentschap verhoogde de oogstraming voor granen met 20 miljoen ton. De raming blijft 2 procent achter bij de enorme oogst die in 2011 werd binnengehaald. Omdat de consumptie van granen ook hoger wordt ingeschat, blijft de verwachte eindvoorraad 495 miljoen ton, 3 procent lager dan bij aanvang van het seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.