Home

Nieuws 572 x bekeken

Voedingsdivisie DSM winstmaker

Heerlen – De voedingsdivisie van DSM, DSM Nutrition, blikt terug op een sterk jaar en de onderneming verwacht voor 2013 een nog sterker jaar. Het bedrijfsresultaat van de divisie steeg in 2012 naar 793 miljoen euro, bijna 60 miljoen meer dan een jaar eerder.

Elders zag de chemiereus vanwege de teruggelopen economische groei wereldwijd vooral krimp. De omzet van DSM Nutrition steeg in 2012 met 9 procent tot 3,67 miljard euro. Zonder overnames en wisselkoerseffecten nam de omzet nog 2 procent toe. Van groeivertraging in het vierde kwartaal was nauwelijks sprake. Het resultaat van het totale bedrijf daalde met 17 procent, maar bij voeding was een stijging met 10 miljoen euro te zien.
De omzet van de afdeling die diervoeder en gezondheidsproducten voor dieren maakt, daalde licht als gevolg van lagere prijzen en wat minder voordelige productmix bij gelijkblijvende volumes. DSM Food Specialties vertoonde verdere groei, vooral in enzymen en hartige ingrediënten. De afzet van vitamines steeg ook.
De totale verkopen van DSM daalden in 2011 met 1 procent tot 9,1 miljard euro, terwijl het bedrijfsresultaat 16 procent daalde tot 1,1 miljard euro. De Limburgse onderneming ziet zich geconfronteerd met minder vraag naar bijvoorbeeld materialen die worden gebruikt in producten van televisies tot meubels.
De onderneming handhaaft een winstverwachting voor 2013 van 1,4 miljard euro. DSM kondigde in augustus al aan dat wereldwijd 1.000 banen moesten worden geschrapt, waarvan 400 in Nederland, en wil meer banen schrappen om een bezuiniging van 50 tot 100 miljoen mogelijk te maken. In totaal werken in Nederland ruim 6.000 mensen voor DSM.

Of registreer je om te kunnen reageren.