Home

Nieuws

VS laat spierballen zien in vleesconflict

Washington - Rusland moet haar “verplichtingen als WTO-lidstaat” nakomen en “onmiddellijk toegang verschaffen aan vlees en vleesproducten uit de VS.” Dat stellen de Amerikaanse minister van landbouw Tom Vilsack en de officiële handelsvertegenwoordiger Ron Kirk in een gezamenlijke verklaring.

“De VS is bijzonder teleurgesteld”, aldus het duo, die in de brief stellen dat Amerikaans vlees volgens de “hoogste veiligheidsstandaarden in de wereld” wordt geproduceerd. Eerder stelde de Russische voedselautoriteit dat de importstop niet op korte termijn zal worden opgeheven omdat de veiligheid van het vlees niet is gegarandeerd.
Rusland accepteert geen vlees waarbij het groeiadditief ractopamine wordt gebruikt. Ook belangrijke vleesexporteurs Brazilië, Canada en Mexico zijn eerder getroffen. VN-specialisten van de Codex Alimentarius commissie verklaarden vorig jaar nog dat het additief binnen bepaalde residu-niveaus geen effect heeft op de menselijke gezondheid.
Vilsack claimt nu dat de VS graag de dialoog aangaat met Rusland, maar dat in Moskou de telefoon niet wordt opgenomen. Rusland importeerde vorig jaar enkele honderden tonnen vlees uit de VS, maar Amerikaanse vleesconcerns hoopten op oplopende exporten door de toetreding van Rusland tot de WTO in augustus vorig jaar. De importen lopen op maar vooral leveranciers in landen als Brazilië en Australië profiteren.
Rusland en de VS zijn in diverse diplomatieke conflicten verwikkeld. Rusland steunt de regering van Syrië terwijl de VS de rebellen steunt. De VS weigeren toegang voor Russen die bijgedragen hebben met de vervolging en uiteindelijk dood van accountant Sergei Magnitsky, die fraude bij de Russische belastingdienst blootlegde.
Rusland nam volgens waarnemers wraak onder meer door de adoptie van Russische weeskinderen door Amerikanen te verbieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.