Home

Nieuws

Strafrechtelijke onderzoeken om paardenvlees

Brussel - Justitie is tegen vleesbedrijven uit Oss en Breda strafrechtelijke onderzoeken begonnen, omdat ze mogelijk gesjoemeld hebben met paardenvlees. Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maandag in een brief aan de Tweede Kamer bekend.

 

De onderneming in Oss wordt ervan verdacht dat ze paardenkarkassen uit Nederland en Ierland verwerkte tot vleessnippers, die mengde met snippers rundvlees en verkocht als puur rundvlees. Bij de vleeshandelaar in Breda is onderzoek gedaan vanwege een melding uit Groot-Brittannië over paardenvlees in runderlasagne. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) wil de administratie hebben om de bestemming van het paardenvlees uit Roemenië te traceren en heeft vorige week het kantoor doorzocht.

Dijksma maakte in de brief de eerste resultaten bekend van het onderzoek van de NVWA. Bij de meeste van de in totaal ruim 370 monsters die zijn genomen bij bedrijven variërend van slachthuizen tot supermarkten, is geen paardenvlees tussen rundvlees aangetroffen. Ook zijn in de gecontroleerde stalen paardenvlees geen medicijnen aangetroffen die niet in de voedselketen mogen komen.

Bij het NVWA-onderzoek, dat nog zeker tot eind maart loopt, zijn tot nog toe 203 monsters onderzocht. De dienst heeft bij dit grootschalige onderzoek zo'n 160 bedrijven in beeld. De zaak kwam aan het rollen nadat in januari rundvleesproducten in Engeland en Ierland goedkoop paardenvlees bleken te bevatten zonder dat dit op het etiket stond.

De staatssecretaris sprak in Brussel met haar collega's over de aanpak van de fraude met paardenvlees. Ze deed een oproep voor een Europees register voor mensen en bedrijven die al zijn veroordeeld voor bedrog met voedsel. ,,Zo kan informatie met andere landen worden gedeeld en kunnen we het netwerk meer sluitend krijgen'', meent de bewindsvrouw.

Ikea maakte maandag bekend dat het in bijna heel Europa tijdelijk stopt met de verkoop van zijn Zweedse gehaktballen, nadat Tsjechische autoriteiten daarin paardenvlees hadden gevonden. De balletjes zijn ook niet meer in de restaurants van de meubelketen te krijgen. Consumenten die de balletjes thuis hebben en niet willen opeten, kunnen die terugbrengen naar de filialen.

Volgens de Nederlandse zegsman heeft Ikea onlangs een aantal vleesproducten getest op aanwezigheid van paardenvlees. ,,Daar is toen geen spoor van gevonden. Om die uitslag te valideren, wordt het onderzoek herhaald.'' De uitslag daarvan volgt binnen enkele dagen.

Behalve paardenvlees dat verkocht wordt als rundvlees, zijn er vermoedelijk nog veel meer producten met ingrediënten die niet op de verpakking staan, stelt consumentenorganisatie foodwatch. In Duitsland kwam zondag aan het licht dat veel 'biologische' eieren helemaal niet biologisch zijn. Bij foodwatch bestaat de vrees dat het paardenvleesschandaal ook in Nederland slechts het topje van de ijsberg is.

Of registreer je om te kunnen reageren.