Home

Nieuws 1437 x bekeken 1 reactie

Stapje naar meer macht primaire producent

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma werkt aan een lijst met beleidsregels voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Daarmee moet er iets meer ruimte komen voor primaire producenten om zich te weren tegen grote inkopers.

Dat zei zij woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Al geruime tijd is politiek Den Haag op zoek naar mogelijkheden om de marktmacht van de primaire producent te verstevigen en de marges in de keten te verbeteren. Volgens Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) blijft het tot nu toe echter vooral bij plannenmakerij, zonder dat er echt wat verandert. “Wij willen druk op de ketel.”

Dijksma is vooralsnog echter niet van plan de mededingingswetgeving zelf aan te passen. De grootste winst moet volgens haar worden behaald via de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Daarbinnen bestaan plannen om producentenorganisaties meer macht te geven. Dijksma kondigde ook aan voor de zomer een actieplan voedselverspilling naar de Kamer te sturen.

Eén reactie

  • agratax2

    Hoe minder voedsel verspild wordt, hoe minder productie er nodig is. Ik dacht dat de boeren via hun super coöperaties al veel macht op de aanbieders markt hebben. Maar het blijkt dat deze mannen de boeren eenvoudig als leverancier zien en niet als de basis van de coöperatie en dus denken zij aan meer omzet, maakt minder kosten en of er nog genoeg over blijft voor de boer is bijzaak. Helaas zijn de besturen nog niet toe aan een vorm productie beheersing om zo de markt te sturen en de boeren prijs op een kosten dekkend niveau te krijgen. Ook geldt het is tegen de economische gedachte van hoe meer hoe goedkoper. Halen de boeren te weinig marge moeten ze nog meer maken om hun prijs nog verder onderuit te zien gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.