Home

Nieuws 939 x bekeken

Senatoren VS eisen actie tegen Rusland

Washington - 33 Amerikaanse senatoren inclusief de voorzitter van het landbouwcomité eisen actie tegen Rusland, dat volhardt in haar importverbod voor Amerikaans rundvlees, varkensvlees en kalkoen. Volgens de senatoren kost het verbod de Amerikaanse economie jaarlijks 600 miljoen dollar (450 miljoen euro).

De Russische inspectiedienst eiste in december dat een serie landen een controlesysteem opzet en overlegt waardoor alle leveringen aan Rusland aangetoond vrij zijn van het groeiadditief ractopamine. Rusland weigert ook een heel kleine hoeveelheid ractopamine in zendingen vlees toe te staan.

Eerder pasten Canada, Mexico en Brazilië wel hun controlesystemen tot tevredenheid van Rusland aan. Volgens Rusland weigert de VS garanties af te geven en bevat nog een aantal recente zendingen ractopamine. Vlees geproduceerd met ractopamine is ook verboden in de EU, China, Taiwan en voor bepaalde vleestypen Maleisië.
De internationale experts achter de Codex Alimentarius stelde eerder maximumwaarden voor residuen ractopamine. Vlees dat onder deze residunormen blijft zou niet schadelijk zijn voor de gezondheid. De Senatoren roepen de officiële Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Ron Kirk op de rechten van de VS en geloofwaardigheid van de Codex te respecteren.
Volgens persbureau Reuters is ook China ontevreden over de Amerikaanse controlediensten. Het land zou per 1 maart eisen dat alle varkensvlees door een derde, onafhankelijke, partij wordt getest op de aanwezigheid van ractopamine.
De Amerikaanse senaat telt 100 leden en heeft vergelijkbare rechten als de Tweede Kamer in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.