Home

Nieuws 921 x bekeken

'Screening nodig op chronische Q-koorts'

Utrecht - Promovenda Linda Kampschreur vindt dat er gericht gescreend moet worden op Q-koorts bij risico-groepen. Zij stelt dat in haar proefschrift, waarop ze binnenkort promoveert aan de Universiteit van Utrecht.

Kampschreur zegt dat screening van belang is om chronische Q-koorts vast te stellen. Het gaat onder meer om patiënten die een hartklepoperatie hebben ondergaan.

Vroege opsporing van Q-koortsbesmettingen bij die mensen in gebieden waar de ziekte epidemisch geheerst heeft, kan het aantal sterfgevallen als gevolg van chronische Q-koorts verminderen, aldus Kampschreur. Bij 4.000 patiënten is acute Q-koorts is vastgesteld. Daarnaast is een nog steeds groeiend aantal patiënten met chronische Q-koorts. In de Nationale Chronische Q-koorts Database werden, vijf jaar na de start van de Q-koortsepidemie, 284 chronische Q-koortspatiënten geïdentificeerd, van wie er 151 bewezen chronische Q-koorts, 64 waarschijnlijk chronische Q-koorts en 69 mogelijk chronische Q-koorts hadden.

Of registreer je om te kunnen reageren.