Home

Nieuws 2206 x bekeken 5 reacties

Schandaal rond paardenvlees houdt Europa in de ban

Parijs - Het schandaal rond paardenvlees in producten die van rundvlees zouden zijn, eerst hamburgers en nu vooral ook diepvriesmaaltijden, houdt steeds meer Europese landen bezig. Zo heeft de Franse regering de vlees- en voedingsindustrie maandagmiddag uitgenodigd voor crisisoverleg na het terugroepen van grote aantallen kant-en-klaar maaltijden door alle grote supermarkten, laten de Britten alle verwerkte vleesproducten onderzoeken waarbij minister Paterson waarschuwt voor 'meer slecht nieuws', worden ook in Zweden maaltijden teruggeroepen en zijn de Belgische autoriteiten eveneens begonnen met een onderzoek. Bij de handel in het gewraakte paardenvlees, wat vermoedelijk uit Roemenië komt, lijkt ook een Nederlands bedrijf betrokken maar het vlees zelf is waarschijnlijk niet in ons land geweest.

De Franse en Britse boerenbonden zijn intussen woedend dat de goede naam van vlees op deze manier wordt aangetast. "Wij moeten op alle mogelijke manier zorgen voor onze dieren en de kwaliteit van ons vlees en ook zorgen dat dat tot aan het dier zelf traceerbaar is, maar wat er mee gebeurt zodra het van de boerderij af gaat moeten we maar afwachten", zegt voorzitter Peter Kendall van de National Farmers Union. Pierre Chevalier van de Franse bond van rundveehouders FNB zegt op zijn beurt 'getraumatiseerd' te zijn door de eerste voedingsfraude op deze schaal op Franse bodem gezien alles wat we in eigen land doen om de traceerbaarheid van vlees te verzekeren. "Frans rundvlees staat in de hele wereld bekend om zijn kwaliteit en dat imago dreigt nu in één klap de bodem ingeslagen te worden."

Het schandaal, dat is begonnen in Ierland na de vondst van paarden-DNA in diepvrieshamburgers, maakt steeds meer duidelijk hoe wazig de internationale vleeshandel in elkaar steekt. De Franse minister van landbouw Le Foll stelt dan ook 'dat er een dikke mist over deze handel ligt' die grote problemen veroorzaakt en elke transparantie onmogelijk maakt. Volgens de minister is 'de carrousel in het internationale vleeshandelscircuit de grote openbaring van dit schandaal'. Zijn Britse collega Paterson, die de vleeswereld en supermarkten zaterdagochtend op zijn ministerie ontbood en maandag een verklaring in het Lagerhuis aflegde, spreekt van 'internationale criminele activiteiten'. De Britten en de Ieren hebben de politie ingeschakeld terwijl ook Europol van de zaak op de hoogte is gesteld. Paterson wijst ondertussen de roep om een tijdelijk verbod op de invoer van vlees en vleesproducten uit andere EU-landen af omdat dat 'in de interne markt niet is toegestaan'. Elders zijn de Belgische autoriteiten wel met een onderzoek begonnen maar zien ze voorlopig geen reden om bepaalde voedingsproducten terug te halen.

Vermoed wordt nu dat maffiabendes uit Polen of Italië achter de illegale handel in paardenvlees zitten. Dat is lucratief omdat paardenvlees volgens de Franse FNB momenteel ongeveer een derde kost van de prijs van rundvlees. Het gewraakte vlees is afkomstig uit twee slachthuizen in Roemenië en, naar wordt aangenomen, via handelskanalen in ons land en Cyprus terecht gekomen bij vleesbedrijf Spanghero in Zuid-Frankrijk. Die handelaar heeft het doorverkocht aan het Franse voedingsbedrijf Cogimel, dat in een fabriek in Luxemburg de diepvrieslasagne heeft gemaakt voor Findus en voor enkele eigen merken van supermarkten waaronder Aldi. Cogimel zou inmiddels afnemers in 16 landen over de problemen hebben geïnformeerd. Spanghero zou het vlees ook aan andere afnemers hebben geleverd. Of het eerder in Ierland en Groot-Brittannië gevonden paardenvlees van dezelfde leveranciers afkomstig is, is echter nog niet duidelijk.

Laatste reacties

 • koestal

  Het overtollige paardenvlees moet gewoon ergens heen ,veel burgers dumpen door de recessie hun rijpaard ,dan krijg je dit soort dingen !

 • jansnuffel

  Iets beter opletten, hiervoor was al gewaarschuwd dat roemenie teveel paardenvlees zou hebben om op de markt te dumpen, want een nieuwe verkeersmaatregel verbied paarden op de weg, dus zijn ze overbodig en niet meer functioneel als je er niet meer mee op de openbare weg mag.

 • joannes

  Hoeveel vlees zal er weer niet ¨onnodig¨ weg gegooid/vernietigd worden? Is het giftig? Nee! Is het onsmakkelijk? Nee! Zat er een verkeerde sticker op? Ja! Nu plak er een sticker overheen met: bevat Paardenvlees! Verder, zorg dat het vervolgens op de sticker staat! Maak een wet en een regel die schrijft dat de inhoud regelmatig moet worden gecontroleerd met de sticker en op overtreding gelden fraude delicten en hun strafmaat! Het publiek lijkt het volgens de Maurice de Hond peilingen al te hebben opgelost. Zij is wel geïnteresseerd in Paardenvlees. De Paardenslager heeft topdagen. Dat die regulering heeft liggen slapen aan het wiel is hun probleem. ZIj moeten nu niet overreageren met allerlei overleggen en van overheidswegen bepaalde maatregelen. Ze moeten gewoon bekennen dat de te laks zijn geweest met de controle van de etiketterings regels en hun eigen organisatie verbeteren. Overreactie, en zeker in dit verhaal, is onnodig. Ze behoren de burgeres gerust te stellen, Voor zover ik weet is geen enkele rundvlees etende religie tegen paardenvlees en daarmee is ook dat etische probleem niet aanwezig. Dat EHEC schandaal was veel ernstiger en van andere orde, maar naar later bleek, ook op overgereageerd door onschuldigen , zelfs sectoren, in de verdachtenbank te zetten. Laat dat een les zijn bij dit soort incidenten.

 • veldhuize001

  Johannes ik ben het volkomen met jou eens als ik in het midden van het land ben ga ik altijd naar de paarde slager om een paarde biefstuk en wat paardenvlees dat is lekker en ook nog gezond

 • Dione

  Er is inderdaad niks mis met gezond (paarden)vlees uit landen waar goede controle is. Het onderliggende gevaar is dat vlees in Roemenie niet gecheckt wordt op aanwezigheid van ziektekiemen. Veel paarden daar zijn drager van verschillende ziektes. Daarmee is deze vleeshandel dus wel een gevaar voor de volksgezondheid!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.