Home

Nieuws

Rusland overweegt importstop EU-vlees

Moskou - Rusland eist van de Europese Unie harde garanties dat geëxporteerd vlees geen paardenvlees bevat. Wanneer de garanties niet bevredigend zijn, legt Rusland de import van vlees uit de EU stil. Dat heeft de hoogste ambtenaar voor volksgezondheid Gennady Onishchenko gezegd tegen radiostation Ekho Moskvy.

Onishchenko zegt een brief met eisen te hebben gestuurd aan de Europese Commissie. De Rus adviseerde in het radiogesprek consumenten alvast lokaal geproduceerd vlees te kopen. De Europese Unie ligt reeds in de clinch met Rusland vanwege de Russische weigering bepaald Duits vlees te accepteren.
Het aantal landen dat betrokken is bij het paardenvleesschandaal groeit. Na Nederland, Frankrijk, Engeland en Duitsland zijn nu ook Bulgarije, Spanje en Portugal getroffen. Op de Canarische eilanden werd bijvoorbeeld een ton hamburgervlees aangetroffen waarbij het percentage paard varieerde van 5 tot 40 procent per eenheid.
Terwijl eerder alleen paardenvlees een issue was, bleek deze week dat nog meer vlees van een slachterij in Enschede mogelijk besmet is met de Ehec-bacterie. Twee kinderen zijn vorige maand in Zweden ziek geworden van de darmbacterie EHEC. Die zat in een partij vlees die Beimer Meat in september aan Zweden had geleverd.
Duitsland en Frankrijk willen een Europese verplichte herkomstlabelling voor verwerkt vlees. De Duitse landbouwminister Ilse Aigner wil dat de labels "zo snel mogelijk en in alle 27 lidstaten worden ingevoerd." De Franse minister Stéphane Le Foll zei dat de beide landen een deal zoeken nog voor een EU-landbouwtop in maart.
Nu bestaan al strikte regels voor vers vlees maar zijn de regels voor verwerkt vlees beperkt, ook om de praktische reden dat het vaker om gemengd vlees gaat. De Scandinavische EU-lidstaten zijn alvast niet enthousiast over herkomstlabels. Hoewel het eerste bedrijf dat verdacht wordt van fraude met paardenvlees een Frans bedrijf betreft, namelijk Spanghero, benadrukken de Fransen dat de fraude in "meer dan één keten" heeft plaatsgevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.