Home

Nieuws 1157 x bekeken 5 reacties

Regeringsleiders korten 16 miljard op EU-landbouwbeleid

Brussel - Het budget voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) bedraagt tussen 2014 en 2020 waarschijnlijk een krappe 363 miljard euro. Hiervan gaat bijna 278 miljard naar de eerste (inkomensondersteuning en marktmaatregelen) en ruim 85 miljard naar de tweede pijler (plattelandsbeleid).

Sinds donderdagavond zijn de 27 EU-regeringsleiders bijeen in Brussel om te onderhandelen over de meerjarenbegroting voor 2014-2020. Hoewel er nog geen definitief akkoord is, de vergadering is nog gaande, ligt er wel een conceptplan waarover op hoofdlijnen overeenstemming lijkt te bestaan.

Dat het GLB moet inleveren, is geen verrassing. In november stelde EU-president Herman Van Rompuy een korting van 25 miljard euro voor, later teruggebracht tot 17 miljard. Nu komt er nog wat bij, waardoor de bezuiniging op zo’n 16 miljard uitkomt. Dit extra miljard komt volledig ten goede aan het plattelandsbeleid.

Opvallend is dat een groot aantal lidstaten erin is geslaagd een aanvullende bijdrage uit de tweede pijler te bedingen. Onder meer Italië (1,5 miljard), Frankrijk (1 miljard) en Oostenrijk (700 miljoen) krijgen er een flink bedrag bij. Deze bijdragen gaan af van het totale budget voor het plattelandsbeleid, waardoor er voor de overige landen minder overblijft. Voor Nederland zit er geen extraatje in.

De regeringsleiders handhaven het plan om 30 procent van de inkomenssteun te koppelen aan vergroening. De invulling laten zij over aan de landbouwministers en het Europees Parlement, maar zij roepen wel op tot flexibiliteit. Ook mag de verplichting om 7 procent van het bouwland in te richten als ecologisch focusgebied er niet toe leiden dat grond uit productie wordt genomen. ‘Onverantwoorde’ inkomenseffecten zijn eveneens uit den boze.

Over de precieze herverdeling van de bedrijfstoeslagen tussen de lidstaten zegt het conceptakkoord niets. Volgens de plannen van de Europese Commissie moet Nederland zo’n 8 procent inleveren. Wel opgenomen is de bepaling dat alle landen die nu minder dan 90 procent van het gemiddelde ontvangen er wat bij krijgen; in 2020 dient een derde van het gat te zijn gedicht. De herverdeling binnen de lidstaten begint in 2015.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  hoeveel worden de regeringsleiders gekort?

 • Zuperboer

  Die krijgen vast een BONUS

 • agropak

  Anders gaan ze wel staken

 • Zuperboer

  Of een commissariaatje links of rechts, zo werkt de Old boys-club.

 • ikkethuis

  het probleem zit m er in dat niet alle landen evenredig veel gekort worden, maar nederland wel erg veel. Wat nederland betreft stijgen alle toegerekende kosten elk jaar harder, dan bij andere landen. Denk aan bestrijdingsmiddelenbeleid, loonkosten, welzijn, milieu, en nu ook nog de toeslagen. Waar ligt de toekomst van de nederlandse landbouw als we duurder worden als het buitenland?......in het buitenland.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.