Home

Nieuws 758 x bekeken

Rabobank stoot Robeco af

Utrecht - Rabobank verkoopt voor 1,94 miljard euro fondsbeheerder Robeco aan het Japanse Orix, dat zowel in cash als eigen aandelen betaalt. Volgens financieel directeur Bert Bruggink paste Robeco "strategisch" niet meer bij de bank, die zichzelf toenemend internationaal profileert als gespecialiseerde agribusiness-bank.

Rabobank kocht Robeco om eigen beleggingsproducten aan te kunnen bieden aan klanten. Volgens nieuwe regels zijn banken verplicht niet alleen eigen producten aan te bieden maar ook die van concurrenten. Rabobank behoudt een belang van 10 procent in Robeco.

Het was een Japanse wens maar Rabobank denkt middels het belang toch gevoel te houden bij de wereld van beleggingsfondsen. Het afstoten staat los van de beslissing van enkele buitenlandse banken niet langer indexfondsen voor agrarische grondstoffen in de markt te zetten, vanwege kritiek op speculatie. Robeco is wel een speler op de markt voor agrarische beleggingen.

Zo kent de Rotterdamse onderneming het Robeco Commodities-fonds, opgericht in 2006, een geïnvesteerd vermogen van meer dan 130 miljoen euro. Het geld wordt gebruikt voor de handel in termijncontracten zoals voor sojabonen, koffie en mais.  Robeco werkt ook aan een Islamitisch landbouwfonds met 600 miljoen dollar vermogen.
Het afstoten van Robeco staat niet op zichzelf. Rabobank zette de activiteiten in Indonesië in de verkoop, meldde persbureau Reuters eerder, omdat ze niet zouden passen bij de versterkte focus op voeding en landbouw internationaal. In 2011 verkocht Rabobank reeds private bank Sarasin voor meer dan 780 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.