Home

Nieuws 3 reacties

Rabo: 5 procent meer uitstaand krediet agrarische sector

Utrecht – Het uitstaand krediet van Rabobank bij de nationale en internationale agri- & foodsector is 5 procent toegenomen tot 91,6 miljard euro.

Daarmee lag de groei hoger dan bij kredietverlening aan private klanten algemeen, die 2 procent groeide tot 458 miljard euro. Een goed deel van de groei is gevolg van de overname van Friesland Bank en meer kredieten aan de agribusiness.

Het uitstaand krediet bij de wereldwijde primaire sector, dus boeren en tuinders, bleef vrijwel gelijk op 60 miljard euro. Volgens topman Piet Moerland heeft Rabobank in de agrarische sector in Nederland nu in de kredietverlening een marktaandeel van 85 procent. Binnen de sector staat het meeste krediet uit in de vleessector (19 procent) gevolgd door de akkerbouw (18 procent) en de zuivelsector (17 procent).

De nettowinst van de Rabobank Groep is 20 procent gedaald tot 2,1 miljard euro. Het binnenlandse bankbedrijf zag de winst met 30 procent dalen, deels door de faillissementen in de bouw, de binnenvaart en sluitende winkeliers maar ook door slechte resultaten in de glastuinbouw. Er staat druk op de spaarmarge maar Rabobank is verrast door de toeloop van Duitse spaargeld.

De agri & foodsector is nu goed voor 20 procent van het uitstaand krediet van de Rabobank. Daarmee neemt het belang van de sector voor de bank toe want in het verleden geleden tendeerde het percentage nog omlaag tot nabij de 16 procent. Deze groei hangt volgens de bank samen met een versterkte focus, die ook maakte dat afscheid genomen werd van fondsbeheerder Sarasin in Zwitserland.

Onlangs maakte Rabobank ook de verkoop van fondsbeheerder Robeco bekend terwijl de Indonesische op consumenten gerichte bankactiviteiten in de etalage staan. Rabobank zoekt daarentegen groei met agrarische kredietverlening in Brazilië en de VS, waar door een structuurwijziging van de activiteiten spaargeld uit Californië ook kan worden ingezet voor boeren in het Middenwesten.

Laatste reacties

 • boerrick

  Heb nog geen medelijden met hun dalende winst. Als je van ongeveer 10.000 boeren bij rb uit gaat is dat nog steeds meer dan 40.000 per boer dat ze binnenhalen.

 • trekker123

  Rabobank heeft wereldwijd nog een stuk of wat klanten meer dan die 10.000 Nederlandse boeren dus dat is een al te makkelijk rekensommetje. Trouwens, de Rabobank dat ben je zelf (als je lid bent). Is uiteindelijk toch een coöperatie. Maar ook een coöperatie kan niet bestaan zonder winst.

 • Sjaak

  @trekker123
  Weet natuurlijk niet, wat jij verstaat onder een coöperatie, maar mijns inziens is de Rabobank al ver vervreemd van haar leden en het coöperatief gedachtegoed...

Of registreer je om te kunnen reageren.