Home

Nieuws 1107 x bekeken 3 reacties

Politiek overweegt strengere maatregelen door paardenschandaal

Brussel - Het alsmaar uitdijende paardenvleesschandaal toont aan dat de controlesystemen naar behoren werken, zegt eurocommissaris Tonio Borg (volksgezondheid en consumentenbescherming). Niettemin zwelt de roep om aanscherping van sancties en etiketteringsplicht aan.

Volgens Borg kent de Europese Unie (EU) de strengste regels ter wereld wat betreft de traceerbaarheid van voedsel. "De fraude is gedetecteerd en het vlees opgespoord", zei zijn hoogste ambtenaar Paola Testori Coggi eerder deze week. "Het systeem werkt dus." Tevens benadrukte zij dat Brussel met een plan voor het uitvoeren van DNA-onderzoek daadkracht toont.

Maar niet iedereen vindt dat voldoende. Heel voorzichtig opperen verschillende EU-bewindslieden dat een aanpassing van de wetgeving nodig is. Zo zei de Franse landbouwminister Stephane Le Foll dat strengere regels dan wel geen panacee vormen, maar wel 'minder ruimte bieden voor fraude'. Zijn Duitse collega Ilse Aigner lanceerde maandag een tienpuntenplan, waarin zij strengere controles en hogere straffen aankondigde.

Ook het Europees Parlement roert zicht. In de commissie volksgezondheid presenteerden verschillende parlementariërs plannen om herhaling te voorkomen. Volgens de Britse sociaaldemocraat Linda McAvan laat het paardenvleesschandaal zien dat de controlemechanismen falen. De Deense conservatief Anna Rosbach wil daarom strengere eisen op het gebied van etikettering. Volgens EP’er Gerben Jan Gerbrandy (D66) biedt een sticker met daarop het land van oorsprong echter geen garanties.

Staatssecretaris Sharon Dijksma spreekt zich vooralsnog niet uit over eventuele nieuwe regels. Volgens een woordvoerder wacht zij de debatten met haar collega’s in de EU-landbouwraad af. Die staan gepland voor maandag en dinsdag.

Laatste reacties

 • agratax2

  Om de vrijhandel in de been te houden is meer controle nodig en dat in een tijd waarin iedere politicus pleit voor minder bureaucratie. Waarom niet zeggen 'Helaas de vrije markt is een Utopie gebleken en werkt alleen maar fraude en bureaucratie in de hand'. Misschien werkt het nog meer onheil op, waar ik nu alleen maar over kan speculeren.

 • joannes

  Het heeft niets met vrijhandel te maken @agratax1! Het heeft met de betrouwbaarheid van informatie en activiteiten te maken: de moraal en ethiek in de de cultuur. Dat is altijd al een probleem geweest en zal het ook blijven, omdat criminaliteit of overtreding van cultuur en sociale regels voor eigenbelang niet is uit te bannen. Overal en in elk beroep vinden overtredingen plaats, dus in de handel zullen er ook altijd mensen zijn die de bocht willen afsnijden. Dat los je met controle en wetten niet op! De langere aanvoerlijnen, complexe verwerkingsprocessen en de variateiten in assortiment geven alleen maar meer gelegenheid in vergelijking met 30 jaar terug, toen de detectie can DNA nog in de kinderschoenen staat. Het huidige probleem is dat we veel betere kunnen testen en meten en dat die functionaliteit een rol in de maatschappij wil hebben met regelgeving die hun recht geeft op een deel van de economie. Onzin, want ze bannen het nooit uit en de productie wordt er alleen maar duurder van. De consumenten, de retail, de verwerkers en de producenten zijn gewaarschuwd met dit probleem en moeten hun eigen controles verbeteren om de overtreders uit hun omgeving te bannen. Dat is de beste oplossing. De politiek moet dit niet voor de fotos naar zich toetrekken!

 • Demeter Griend

  Waarom nemen ondernemers niet hun eigen verantwoordelijkheid !
  Kennelijk zijn de normen en waarden van minder belang dan het geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.