Home

Nieuws 1347 x bekeken 8 reacties

PBL: consumenten laks met duurzaamheid

Den Haag - Nederlandse consumenten willen best duurzaam inkopen maar alleen als anderen dat ook doen en niemand hen dwingt. Ze willen voorkomen dat zij als enige meer geld kwijt zijn aan de aankoop van producten. Dat blijkt uit een omvangrijk gedragsonderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Het nationale instituut voor beleidsanalyses concludeert ook dat consumenten vinden dat de overheid hen moet helpen met verduurzaming. Ze geven daarbij de voorkeur aan zachte drang met bijvoorbeeld aan voorwaarden gekoppelde subsidies, zelfs als dat voor hen uiteindelijk duurder uitvalt dan harde dwang.

PBL deed het onderzoek “Dilemma’s rond duurzame consumptie” in samenwerking met de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit in Amsterdam en bureau Veldkamp-TNS/NIPO. Het experiment is uitgevoerd onder 1.100 consumenten. Deelnemers werden in groepen van verschillende omvang verdeeld en moesten stemmen over een verbod op niet-biologisch vlees of niet duurzame chocolade. Om te voorkomen dat deelnemers te gemakkelijk zouden toezeggen de duurzamere producten wel te kopen, moesten zij de week daarop dit ook werkelijk doen.

Laatste reacties

 • Leo van Malsen

  Wie die consumenten dan zijn weet ik niet, mij is niks gevraagd.... Duurzaam is voor mij een marketingwoord. Duurzame auto's, duurzame energie, duurzame politiek, allemaal kul.

  Ik heb als consument de neiging weg te rennen als op een product het predicaat duurzaam staat. Je koopt het vandaag, om morgen te ontdekken dat je weer bedondert bent.

  Duurzaam werkt voor mij alleen als het absoluut duidelijk en transparant is waarom dat product dan zo duurzaam is. En dan nog koop ik waarschijnlijk toch de goedkopere versie.

 • Bison

  Wat een gelul.
  Het enigste wat duurzaam is is belastingen en konstante verandering.

 • agratax2

  Nu we toch bezig zijn, ken ik ook nog wel één; 'De god van de handel en de dieven is een en dezelfde' Deze uitspraak is van de Oude Grieken en doet nog steeds opgang. Dat noem ik >duurzaam<.

 • antondesnaijer

  Biologisch vlees duurzaam? Waar komt die wijsheid/wetenschap toch vandaan? Goed gangbaar blijkt op tal van thema's (gezondheid, emissie, landgebruik, etc.) veel beter te scoren!
  Daarom is biologisch ook duurder, omdat het meer beslag legt op hulpbronnen (land, voer, stallen, tijd, etc.). De enige met voordeel is de retailer met een hogere marge per eenheid product...

 • agratax2

  Duurzaam is het nieuwe geloof en niemand kan je precies zeggen wat het woord duurzaam betekent. Ik weet wel als de duurzame lijn van de duurzaamheid predikers volgen eindigen we in armoede.

 • W Geverink

  Helemaal waar antondesnaijer. Biologisch is wel politiek correct maar is door een groter gebruik aan productie middelen juist niet duurzaam.

 • Zents beheer

  Biologisch is voornamelijk een gevoel verkopen. Produkt inhoudelijk is er geen noemenswaardig verschil behalve de prijs. Smaak evenmin en vaak lever je in op voedselveiligheid en duurzaamheid. Onderzoek wereldwijd komt steeds vaker bij elkaar en bevestigd bovenstaande. Ook prikt de wakkere journalistiek steeds vaker de bio-luchtballon simpel lek.
  Ook wakkere consumenten als Leo van Malsen denken zelf wel na en laten zich niet langer alles wijs maken.
  Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald haar wel.
  Geen uitspraak van de Oude Grieken, agratax1 maar toch.

 • agratax2

  Hoe kunnen we met droge ogen beweren, dat de consument meer zal betalen voor duurzaam in deze tijd waar iedere zichzelf respecterende politicus en wetenschapper zijn zorg uitspreekt over het besteedbaar inkomen de teruglopende werkgelegenheid van diezelfde consument. De politiek verwacht van de consument dat hij meer gaat betalen voor duurzaam en tegelijk niet vergeet regelmatig zijn luxe artikelen te vervangen en zijn vakanties boekt. Dit alles ter wille van de economie die moet groeien om de politiek geloofwaardig te houden. De consument zal kiezen voor zijn luxe en het goedkoopste voedselpakket ook al komt dat uit een ver land of van de voedselbank en het aantal sterren zal hem / haar echt worst zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.