Home

Nieuws 1157 x bekeken 1 reactie

Onderzoek Nederlandse link paardenvleesschandaal

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt of een Nederlands handelsbedrijf betrokken is bij omvangrijke fraude waarbij paardenvlees als rundvlees is verkocht. De organisatie gaat tevens onderzoeken of paardenvlees in diepvriesmaaltijden in Nederland terecht zijn gekomen.

In Frankrijk, het Groot-Brittannië en Zweden zijn hamburgers en diepgevroren spaghetti en lasagne van het merk Findus en huismerken van Aldi teruggetrokken uit de schappen, deels op aangeven van de overheid en deels uit eigen beweging van supermarktketens. Aldi onderzoekt in welke landen producten met verkeerd vlees is geleverd. In België is net als in Nederland vooralsnog alleen onderzoek afgekondigd.

De NVWA verwacht dat het onderzoek uiterlijk begin volgende week is afgerond. Het onderzoek volgt op internationaal overleg. Eerder zag de NVWA geen aanknopingspunten van onderzoek maar de Franse onderminister van consumentenzaken Benoît Hamon sprak zaterdag van betrokkenheid van handelaren in Cyprus en Nederland.
De NVWA gaat er vooralsnog vanuit dat het vlees zoals eerdere berichten suggereren uit Roemenië afkomstig is. Het paardenvlees dat als rundvlees op de Britse markt opdook, is niet besmet in de zin dat er te veel medicamenten inzitten. Dat stelt een woordvoerder van Europees Commissaris Tonio Borg (Gezondheid).
Vooralsnog gaat het om een zaak van "verkeerd labellen". CDA-Europarlementariër Esther de Lange: "dit is al het zoveelste schandaal, kortgeleden werd nog strooizout in brood ontdekt". Volgens haar neemt het gesjoemel met voedsel toe door de economische crisis. De controlediensten moeten de inspecties opvoeren, stelt ze in een verklaring.
Mede door de economische crisis worden paarden in Europa in veel grotere aantallen voor de slacht aangeboden; paardenvlees is daardoor betrekkelijk goedkoop. In de eerste helft van 2012 zijn al 4.500 paarden voor de slacht aangeboden, tegen 3.400 in geheel 2011 en aantallen onder de 2.500 in de jaren ervoor.

Eén reactie

  • koestal

    het overtollige paardenvlees moet ergens heen,dan is er weer kans op gesjoemel

Of registreer je om te kunnen reageren.