Home

Nieuws 2 reacties

'Nutriëntengebruik kan 20 procent efficiënter'

Den Haag - Het gebruik van nutriënten kan wereldwijd 20 procent efficiënter, waarmee het jaarlijkse gebruik van stikstofkunstmest met 20 miljoen ton per jaar kan dalen. Dat stellen vijftig onderzoekers uit veertien landen in een nieuw rapport over het gebruik van mineralen. Het rapport is gemaakt in opdracht van het milieuprogramma van de Verenigde Naties en wordt deze week gepresenteerd op een wereldwijde bijeenkomst over het milieu in Nairobi.

"De mondiale stroom van stikstof en fosfaat en andere nutriënten heeft grote voordelen gehad voor de mondiale voedsel- en energievoorziening, maar het heeft ook op grote schaal water- en luchtverontreiniging veroorzaakt", concluderen de onderzoekers.

Het efficiëntere gebruik van mineralen kan volgens hen leiden tot een netto besparing van ongeveer 130 miljard euro (variërend van 35 miljard tot 300 miljard) per jaar. Efficiënter benutten van de mineralen kan volgens de onderzoekers door meer duurzame energie en minder energie- en voedselverspilling, verlaging van het aandeel dierlijke eiwitten in het voedingspatroon en hergebruik van nutriënten, bijvoorbeeld door ze terug te winnen bij waterzuivering of uit mest.

In Nederland is sinds 1990 de water- en luchtverontreiniging met stikstof en fosfaat sterk teruggedrongen. Dit in tegenstelling tot het wereldwijde beeld.

Laatste reacties

  • minasblunders1

    Nederland heeft dan ook een enóóóórme kennis op landbouwgebied. Toch??? Kijk maar naar al die prachtig schrale weilanden en akkerbouwgewassen...

  • agratax2

    Als ik het goed begrijp, willen de schrijvers van dit rapport eenvoudig minder plantaardige productie. Dit kan door minder bemesten van hetzelfde antal hectares maar ook door minder hectares te betelen en de benutte hectares optimaal te bemesten. Op deze wijze hebben we dus minder hectares per wereld burger nodig. of het lukt is een ander verhaal, zo iedereen weet gaan de mensen die meer geen verdienen meer vlees eten. Wil de conclusie uit dit rapport bewaarheid worden, zullen we 7 miljard mensen hun geest moeten omturnen en van alles eters pure planten eters maken. Hier is heel wat angst zaaien voor nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.