Home

Nieuws

Nutreco ziet winst en omzet stijgen

Amsterdam – Nutreco heeft in 2012 een brutowinst geboekt van 262,1 miljoen euro, 13,2 procent meer dan vorig jaar. De omzet van de Nederlandse producent van voer en vlees steeg met 10,8 procent tot 5,2 miljard.

De winst werd deels gestuwd door de verkoop van mengvoerconcern Hendrix, die eenmalig netto 90 miljoen euro binnen bracht. De afzet van premixen en speciaalvoer nam met 1,1 procent toe en stond in de schaduw van de hoogrenderende visvoeractiviteiten. Topman Knut Nesse gaat voor 2013 uit van 4 procent volumegroei. “De winst van de divisie was goed, maar het volume daalde met name door minder vraag van ontwikkelde markten waar boeren het moeilijk hadden.”
De afzet van de vooral in Spanje gevestigde ondernemingen voor mengvoer en vlees daalde met respectievelijk 4,5 en 2,6 procent, terwijl de apart gezette Canadese divisie 1,8 procent minder verkocht. “De grondstofprijzen schoten in 2012 door het plafond, zo werd voor soja een recordprijs aller tijden genoteerd. De prijzen storten nu niet in, maar blijven gemiddeld lager.”
Nutreco heeft volgens financieel topman Gosse Boon in theorie 600 tot 650 miljoen euro ruimte voor overnames. Voor overnames zijn de pijlen gericht op premixen en speciaalvoer en visvoer. De schuld was in 2012 netto bijna net zo groot als de brutowinst en wat Boon betreft mag de schuld tot drie keer zo hoog zijn.
Nutreco wil naar een brutowinst van 400 miljoen euro in 2016 maar is volgens Boon zeker niet van plan overhaast bedrijven aan te kopen. Voor acquisities kijkt de onderneming nadrukkelijk naar het verre buitenland. Europa is wat voer betreft een markt waar posities vooral worden verdedigd, omdat hier zelfs een kleine krimp van de veestapel mogelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.