Home

Nieuws

Nutreco koopt eigen aandelen in

Amersfoort - Nutreco start vanaf vandaag (8 februari) met de inkoop van 700.000 eigen aandelen voor circa 45 miljoen euro. Het inkoopprogramma moet het dividend per aandeel omhoog brengen en aandelenplannen voor werknemers mogelijk maken. De uitvoering is neergelegd bij ING Corporate Finance.

Het nieuwe inkoopprogramma is goedgekeurd door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 27 maart 2012. Binnen de toen afgesproken limieten zal de maximumprijs die voor de aandelen betaald wordt gelijk zijn aan 110 procent van de gemiddelde slotkoers over de vijf voorafgaande handelsdagen.
Het management van Nutreco stelt een dividend voor van 2,05 euro per aandeel, 0,25 euro meer dan eerder. Ook zal Nutreco eind maart aan de aandeelhouders het plan voorleggen om de aandelen te splitsen in een verhouding van 1 op 2. Op deze manier zou de verhandelbaarheid van de aandelen worden vergroot.
In 2012 startte het voerconcern ook vorig jaar omstreeks deze datum met het inkopen van 700.000 eigen aandelen, toen voor circa 37 miljoen euro. Nutreco, geleid vanuit Amersfoort, is internationaal bekend van het merk Trouw Nutrition (premixen en speciaalvoer) en in Spanje Nanta (mengvoer) en Sada (pluimveevlees).
Donderdag noemde financieel topman Gosse Boon tijdens de presentatie van de jaarcijfers in Hotel Okura in Amsterdam de financiële basis van Nutreco ijzersterk. Soms wordt de inkoop van aandelen ook geïnterpreteerd als een teken dat een bedrijf meer geld heeft dan het direct uit kan geven middels overnames.
Boon verklaarde dat Nutreco in theorie 600 tot 650 miljoen euro beschikbaar heeft en dat het bedrijf middels nieuwe leningen haar afhankelijkheid van bankfinancieringen heeft teruggebracht. Zo haalde het bedrijf 250 miljoen dollar op bij 15 private investeerders in de VS, waarvan 8 ook eerder geld inbrachten.
Daarnaast vernieuwde Nutreco bij een syndicaat van banken een lening van 500 miljoen euro, met een looptijd die is verlengd van 2014 naar 2017. De onderneming wil de komende jaren groot investeren in met name Zuid-Amerika en Rusland (premixen en speciaalvoer) en Zuidoost-Azië (visvoer).

Of registreer je om te kunnen reageren.