Home

Nieuws 6515 x bekeken 15 reacties

Noord-Brabant sluit akkoord over toekomst veehouderij

Sint Michielsgestel – Noord-Brabant zet in op een versnelde verduurzaming van de veehouderijsector. Hiervoor wordt een nieuw toetsingssysteem ontwikkeld. Alleen bedrijven die aantoonbaar duurzaam en maatschappelijk en landschappelijk inpasbaar zijn, krijgen nog ontwikkelruimte en hebben dus toekomstperspectief. Het nieuwe beleid zal op zijn vroegst van kracht worden in 2014.

Alle partijen die deelnamen aan de 3-daagse conferentie – ZLTO, NVV, burgers, agribusiness en natuurorganisaties– zijn het eens dat een nieuwe standaard voor de veehouderij nodig is om het vastgelopen beleid voor ruimtelijke ordening vlot te trekken. De verduurzaming van de veehouderij moet versneld worden ingevoerd. Op vrijdag 22 maart aanstaande zullen de Brabantse Provinciale Staten het voorgestelde beleid afhameren. Het besluit zal vervolgens juridische geborgd worden in de Verordening Ruimte.

Provinciebestuurder Yves de Boer zei na afloop: “We hebben heel hard gewerkt de afgelopen dagen om het Brabants model vorm te geven. Brabant heeft met de uitkomst van deze conferentie een statement gemaakt. We kunnen aan staatssecretaris Dijksma laten zien hoe wij hier verder willen met de veehouderij. Binnenkort heb ik samen met medebestuurder Johan van den Hout een gesprek met Dijksma. Zij heeft laten weten zeer geïnteresseerd te zijn in hoe Noord-Brabant de problemen op het platteland gaat oplossen.” Begin maart bezoekt staatssecretaris Dijksma Noord-Brabant.

Laatste reacties

 • kiepel

  maatschappelijk inpasbaar:extra werkgelegenheid of sponsoren van plaatselijke verenigingen.
  Landschappelijk inpasbaar: Gewoon goede architect inhuren.
  Maar aantoonbaar duurzaam???? Dit is heel vaag en riekt naar vriendjespolitiek
  of ellenlanfe rechtzaken...

 • Oosting-Sietsma

  Hangt er van wie wat beoordeeld. Het buurtcomité dat een schuur niet wil hebben of een natuurfreak die 'duurzaam' langs zijn lat legt.

 • Broederijbrok

  In december 2014?
  Dan is er voor Noord-Brabant nog de mogelijkheid, om totdan nog 25 kilometer stal aan te vragen. Vraag anders Gerrit Braks.

 • Frans Smit

  Gelukkig zijn er genoeg (ex)boeren die ook natuurfreak zijn. Andersom ook.

 • Coanma

  Lijkt mij belangrijk dat er duidelijkheid komt en dat ''duurzame'' zaken als co-vergisting (mestfabrieken) niet tegen heug en meug geplaatst worden op locaties die daar absoluut niet voor geschikt zijn. Uiteraard kan alles veranderd, met bepaalde contacten en lokale politieke wil... oftewel bijzonder ''goed'' netwerken en overal geld instoppen lokaal en dat brengt dan de boer die dit perse wil op de ongeschikte locatie precies daar waar hij zijn wil: bij de vergunning afgifte. Jammer jammer, want het moet gaan of iets daadwerkelijk groen is en niet om de subsidie. De goede boeren daargelaten uiteraard!

 • Marcel v

  Problemen op het platteland in brabant ??? Nieuwe standaard voor de veehouderij?? Aantoonbaar duurzaam??
  Ik mag aannemen dat voordat dit allemaal doorgang vind er een onderbouwde berekening word gemaakt van de extra kosten die dit met zich meebrengt en dat de partijen die dit besluit hebben genomen gezamelijk middelen vrijmaken om dit te financieren!!

 • Harmen

  sustainability can be achieved by using smart design and technology...'just add money' but the governments of the worlds have a responsibility to promote to consumers that sustainability comes at a price and that price is to be paid by the consumer... NOT the farmer.

 • koeschilderen

  @Harmen mooi verwoord! : Duurzaamheid kan bereikt worden door het gebruik van slimme ontwerpen en nieuwe technieken....'gewoon extra geld'.
  Maar alle overheden hebben ook de taak om consumenten uit te leggen dat er aan duurzaamheid een prijskaartje hangt, en dat die prijs door de consument betaald moet worden.....NIET door de boer.

 • Klein Gunnewiek

  Dan moeten de nieuwe stallen worden uitgevoerd zonder luchtwassers omdat men dan moet beginnen in de put voor meer informatie zie de welzijnstal van Eefting Rensing stalinrichter uit Lichtenvoorde

 • Leo van Malsen

  Ik weet het niet hoor of hightech de sector wel kan redden. De crux ligt bij de consument en bij sclubjes die het product onderuit willen halen. De consument (ik) heeft geen verstand van varkens of kippen, de anti bioindustrieclubjes voeren campagne en doen dat door puur en alleen in te spelen op emotie van de consument. Een foto van de plofkip, een foto van biggen met wat modder op hun snuit, een pakkende tekst erbij en hoppa, de consument wil wat anders, terecht of niet.

  Is het niet veel beter als de sector dat argument van de anti-bioindustrielobby wegneemt? GA dan minder vee produceren voor een hogere prijs. Met minder vee, hetzelfde verdienen. Dan heb je ook een duurzamer product.

  Zoals eerder gezegd, ik ben de consument en heb er dus geen verstand van. Dat betekent tegelijk dat ik dus vatbaar zou zijn voor dit argument. Maar dan moeten wel al die productschappen eens met elkaar om de tafel gaan, want ze hebben een gemeenschappelijke tegenstander die allemaal dezelfde methode toepassen. Het is gewoon een kwestie van hun methode kopieren en nog steeds op de emotie van de consument inhaken, maar dan met een beter verhaal.

 • alco1

  Noord Brabant sluit een akkoord en waarvoor? Om er over te gaan praten. Mooi wazig is dat. Zo is de definitie 'Duurzaam' ook zo ondoorgrondelijk. Boeren het lijkt me verstandig om zelf actief te blijven voor de invullingen en je belangen niet zomaar over te geven aan het LTO, want dat is door de jaren heen vaak een teleurstelling gebleken.

 • Peterrrs

  @10
  Hoe zie je dat voor je, minder produceren voor hogere prijs? Minder produceren lukt nog wel, maar die hogere prijs betaalt bijna niemand. En zeker de inkoper van de supermarkt niet; ook AH haalt zelfs biologische producten waar ze het goedkoopst zijn, desnoods aan de andere kant van de wereld.
  En hoeveel minder zou je genoeg vinden? Verwacht je dan geen acties meer zoals die met de plofkip? Die anti-clubjes gaan gewoon door totdat er geen veehouderij meer is; is gewoon kostwinning voor die gasten. Kijk maar naar Brabant: hier zou de veehouderij uit kwetsbare gebieden geweerd worden (ontmoediging) en in ontwikkelingsgebieden (log's) extra ruimte krijgen. Het ontmoedigingsbeleid is goed gelukt (de verboden zijn er al lang), het merendeel van de log's zit nog steeds in de bezwarenprocedures.
  Vervolgens kwam de discussie over omvang van bedrijven. Totaal onzinnig: je moet eisen stellen aan leefomstandigheden en emissie. Waarom zou een boer met goed en voldoende personeel niet veel dieren kunnen verzorgen? Maar ook die 'prijs' is binnen: er is een maximum aan de omvang.
  En nu eisen op gebied van inpasbaarheid en duurzaamheid. Ben benieuwd hoeveel boeren hierdoor extra beperkingen krijgen en hoeveel er kans krijgen om inderdaad duurzaam uit te breiden.

 • Peterrrs

  @3
  Je hebt zeker nog nooit te maken gehad met vergunningaanvragen? In NL mag je blij zijn als je binnen 2,5 jaar een vergunning hebt, dus je opmerking over 25 km stal aanvragen is pure stemmingmakerij.

 • Oosting-Sietsma

  Peterss, de anti clubjes maken de boeren niet kapot, dat doen de boeren zelf wel. Door dezelfde stokpaardjes te blijven berijden en dezelfde echo's uit het verleden te blijven roepen. Minder intensieve veehouderij is geen utopie maar omdat jij niet hoe het moet, wil niet zeggen dat het niet bestaat. Als ik als voorbeeld een melkschaap neem in Nederland en ik zet dat zelfde schaap in Frankrijk neer, levert het me 2x zo veel op. Omdat de fransen, italinanen en grieken bescherming hebben op hun producten en wij niet.

  Wij willen steeds meer produceren in een land dat steeds kleiner wordt. Met een draagvlak in de maatschappij dat flinterdun is deels door de geslotenheid waarmee de gemeenschap opereert. De stadsmens heeft geen idee van het boerenbedrijf en veehouderij dus die reageren op wat ze zien; de beelden van de DB & Co. Die maken een foto van die ene zieke kip, niet van die andere 20.000 gezonde kippen.

 • Frenske

  We gaan met de vleesindustrie de zelfde kant op als met de financiele sector de grote jongens halen met hulp van de politiek eruit wat eruit te halen is,laten vervolgens de zaak ploffen en de gemeenschap(belastingbetaler) draait er voor op,we leren het nooit.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.