Home

Nieuws 12983 x bekeken 26 reactieslaatste update:14 feb 2013

Nederlander mogelijk spil in paardenvleesschandaal

Doetinchem – Een Nederlandse ondernemer is mogelijk de spil in de Europese fraudezaak waarbij paardenvlees als rundvlees is verkocht.

Het bedrijf Draap Trading kocht volgens Britse media 60 ton paardenvlees bij het Roemeense slachthuis Carmolimo en sloeg de partij in Breda op. Paardenvlees van Carmolimo dook als rundvlees op in diepvriesmaaltijden in Groot-Brittannië.

Draap Trading is als BV in Cyprus geregistreerd, maar is in handen van de Nederlandse ondernemer Jan Fasen. Fasen was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Draap Trading sloeg het verdachte paardenvlees op in een koelcel van het Bredase bedrijf Nemijtek. Nemijtek zegt woensdagochtend op eigen verzoek bezocht te zijn door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

"We vertrouwden het niet en hebben de NVWA gebeld", aldus locatiemanager Jeffrey Grootenboer van Nemijtek. Fasen is volgens Grootenboer de ondernemer die vorig jaar door de rechtbank in Breda veroordeeld is tot een jaar cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, omdat in een periode tussen 2007 en 2009 Argentijns paardenvlees was verhandeld als halal rundvlees. Fasen sloeg volgens de rechtbank paardenvlees op bij Windmeijer Meat Trading, dat kantoor- en koelruimte huurt bij Nemijtek en louter zaken doet met Fasen, aldus Grootenboer.

Samen nemen de bedrijven 150 tot 200 vrijwel voortdurend goed bezette palletplaatsen in beslag op een totaal van 30.000, aldus Grootenboer, die ook andere soorten vlees en groenten en fruit opslaat. "Wij hebben hier niets mee te maken. De producten zijn verpakt en worden hier niet uitgepakt of verwerkt". De NVWA zelf geeft geen commentaar maar verwacht eind deze week tot begin volgende week conclusies van een diepgaand onderzoek te presenteren. Zolang het onderzoek loopt mag Nemijtek vlees uit de koelcellen, waarvan monsters zijn genomen, niet uitleveren.
Verwerking van paardenvlees als rundvlees is commercieel aantrekkelijk want de prijs van paardenvlees is tot vier keer lager.
Draap Trading heeft volgens Carmolimo contracten met het Franse Spanghero. Spanghero  is leverancier van Findus, een Brits bedrijf dat onder meer de diepvrieslasagne maakt waarin paardenvlees is aangetroffen. Spanghero en Findus verklaarden eerder Carmolimo te verdenken maar in Roemenië concludeert de inspectiedienst dat het vlees het abattoir met het etiket 'paardenvlees' verliet.
Volgens het rechtbankverslag toonden Fasen en kompanen zich bij de veroordeling in 2011 berouwvol waardoor kans op herhaling klein leek.

Laatste reacties

 • alco1

  Kan men nu stellen dat paardenvlees helemaal niets meer zal opbrengen.
  Zielig voor al die paarden liefhebbers. Het wordt nu wel helemaal een dure hobby.

 • Ishtar

  Tuurlijk was ie 'berouwvol', typisch NL.
  Zal vast wel een convenant gemaakt zijn, dat het nooit meer zou gebeuren.
  Fasen heeft vast naar Henk Bleker geluisterd, die zei tegen boeren en handelaren, overtreedt de regels maar.......
  Wij van de regering dekken jullie wel in.......
  No Problem in NL.
  Geen regels geen controle, en als er druk komt, hup convenant en overleg.
  Laat elk dag maar DNA controle komen op alle vlees producten in de supermarkt doen.....
  Oh nee, NL heeft een CBL, nee die heeft daar geen zin in......

 • aqwzsx12

  het beste koerspaard ter wereld is maar 300 euro waard....als het 'n nek breekt!

 • info104

  Als er nu verrot vlees op de markt was gebracht zou dat erg zijn ,en of er nu een stuk paardevlees of rund en of varkensvlees op mijn bord ligt , ik vind het geen probleem dus waar maakt men zich zo druk om.
  Weten we wel wat er in een fricandel zit aan (afval)vlees ed. geen enkele gebruiker maakt daar toch een probleem van. En dan het vlees dat met groeihormonen vanuit Argentinien hier in de super ligt. Het is weer negatieve reclame voor vleesproductie, wel erg jammer.

 • Oosting-Sietsma

  Och, zo negatief schijnt het allemaal niet te zijn. De paardenslagers in zowel Engeland als hier doen betere zaken sinds dit 'schandaal'. Dit is gewoon weer zoń hyper reactie van de branche. Stel je voor dat...

  Is net als de zogenaamde plofkip, de omzet stijgt naarmate ze er meer tegen tekeer gaan.

  De heilige consument is helemaal niet diervriendelijk als wel wordt gedacht. Die diervriendelijkheid komt maar van een kleine groepje dat gewoon iets harder schreeuwt dan de meerderheid.

 • Leo van Malsen

  Wel weer triest dat het in Engeland moet worden ontdekt alvorens men kennelijk pas daarna actie onderneemt in NL. Zeker nu mogelijk een nederlander spil lijkt te zijn. Nederland gaat wel een beetje af in de EU op deze manier. Zien ze in Brussel tenminste weer eens, dat het geen garantie is dat het braafste jongetje uit de klas, met altijd de strengste en verst strekkende regelgeving, goed terecht komt.

 • info162

  Wat een ophef ze hadden het kunnen weten draai de naam van draap trading om en je hebt paard trading

 • drikhend

  Als er bij de paarden een paspoort zit dat ze geslacht mogen worden . Dan vind ik het oplichters die hun slag slaan . Straffen en goed in de gaten houden . zit er een paspoort bij dat de paarden niet geslacht( of vals paspoort) mogen worden . Dit in verband met paarden die niet geslacht mogen worden omdat andere medicijnen gebruikt worden , die bij consumptie dieren niet gebruikt mogen worden . Dan heeft men de volksgezondheid in gevaar gebracht . Zwaar straffen en nooit geen vlees ,voer of menselijke voeding laten verwerken ,verhandelen enz. Een boer die consumptie dieren houd moet zich ook aan de regels houden . En beurt al niet veel voor zijn producten . De lui halen overal bijna voor niets paarden bij de mensen . En gaan dan vlees velen malen duurder verkopen als rundvlees . En de voedselveiligheid wordt niet over gesproken . Eigenlijk moesten alle rundvee boeren een schade vergoeding eisen . Door zulke lieden wordt de markt bedorven .

 • Miriamnu

  In Romenie, wat een achterbaks zooitje! En liegen dat ze doen, they don t give a shit! De dierenindustrie gaat puur en alleen maar om geld. Belachelijk.

 • bankivahoen

  Welcome in the world Miriamnu@!!

 • Monique66

  Draap trading = juist paardenhandel maar dan op een zeer louche manier! Mooi gevonden van meneer Jan Fasen.......paardenvlees voor rundvlees verkopen ....sterker nog voor halal Nederlands rundvlees.......en tonnen paardenvlees in Roemenië en zuid Amerika kopen........hoe wil je rijk de bak in gaan

 • Mozes

  De vorige keer heeft hij berouw getoond. Misschien doet hij dat dit keer ook.

 • Bison

  De hele wereld draait alleen om het geld miriamnu,..corruption viert hoogtij.
  Ken je dat liedje nog?..'vader is alleen maar voor de centen en de rest is flauwe kul'.lol

 • info48

  Is dit nu goede journalistiek?????????????
  Wat zijn nu eigenlijk de feiten? wie, in de hele keten, heeft nu eigenlijk paardevlees voor rundvlees verkocht????? want dat is het probleem!
  Fieten zijn schijnbaar niet meer belangrijk in de 'moderne'journalistiek, speculeren en roddelen verkoopt beter schijnt er gedacht te worden onder de dames en heren 'verslaggevers'.

 • agratax2

  info48. De journalistiek heeft deze corruptie voor het voetlicht gebracht. Nu is het aan justitie om de dader(s) te vinden en te berechten. Ieder zijn taak en jij wilt eigenlijk de journalisten als rechercheurs laten opereren en als he tkan maar meteen als o.m.

 • info48

  Agratax1, je verwoord het goed; het is aan de rechercheurs en de rechter de echte schuldigen, diegene die paardenvlees voor rundvlees verkoopt,op te sporen en te veroordelen!
  Lees het artikel nog een keer! de journalist denkt hem/haar al gevonden te hebben en suggereert dat deze het vlees omgekat heeft......nou ja hij is ook al eerder veroordeeld.....zegt genoeg toch????
  Dit is m.i. geen zuivere verslaggeving!

 • Mozes

  Info48, welk belang hebt u bij Jan Fasen?

 • joannes

  @Mozes, welk belang heb jij bij het veroordelen op basis van veronderstellingen? De grote vraag is nog steeds: Wie heeft de stikker Rundvlees op het Paardenvlees geplakt en tot op heden kunnen dat nog een aantal partijen zijn! Of heb jij méér informatie?

 • boucherie

  wat is dat paardenvlees toch een super product zoveel gerechten in voorraad wat elke keer weer door de moderne prostituees in de magnetron word gekwakt ik zou zeggen ga zelf weer koken en beslis bij de slager wat je zou willen kopen.sluit hier kunst en vliegwerk uit.neem als hollandse klant een voorbeeld aan de chinezen-surinamer- afrikaan.die koken tenminste nog .

 • joannes

  Nou, Nou, @boucherie, je wel duidelijk merken waar je voorkeuren liggen!

 • drikhend

  Uit eindelijk is degene verantwoordelijk die het aan de eindverbruiker verkoopt . Wie wat gedaan heeft zoeken ze onderling maar uit . Mijn vraag is alleen is de volksgezondheid in gevaar geweest ? .Zo ja streng straffen en nooit geen handel in menselijk en dierlijk voedsel meer mogen plegen .

 • koestal

  Het is heel simpel,je mag geen knollen voor citroenen verkopen ,dat is zwendel,daar moet de keuringsdienst voor waren achteraan Die worden daar voor betaald !

 • arjangeenen

  info 104..

  Als het niet uitmaakt wat jij op je bord krijgt betekent het niet dat het voor de rest van de wereld ook niets uitmaakt
  Jij zegt dat er in frikandel afvalvlees zit. Erg dom want de betekenis van afval is dat het niet meer bruikbaar is. Dat is het dus wel want het zit in de frikandel. Net als dat aardappels ineens onkruid zijn als ze in een ander gewas staan.

 • info104

  arjangeenen, je kunt toch wel lezen, afval staat tussen haakjes dan weet je wat dat betekend , jij maakt er afval van ik niet, en als aardappels in een perceel tarwe staan is het een ongewenst gewas (onkruid) wat je verplicht bent om het te bestrijden en te doden , maar daardoor word een aardappel geen onkruid, de defenitie staat in wikepedia dan kun je het zelf lezen.

 • politiek

  Zeer opmerkelijk is welke functie de NVWA heeft in het gehele verhaal inclusief de reacies. Behoort de NVWA letterlijk te gaan voor voedselveiligheid en volksgezondheid of moet die exportbelang en imago-uitstraling veehouderij Nederland ook meeoverwegen in de dagelijkse werkzaamheden.
  Ofwel een beetje creatief werken ?? Natuurlijk zijn er richtlijnen. Natuurlijk is er wetgeving. Maar uiteraard er moet ook geld verdiend worden. Geldelijk gewin dus. Het bedrijf moet verder kunnen. Arbeidsplaatsen zijn eraan gekoppeld, vaak velen. Als land heeft Nederland ook een imago. Handelsland Nederland. Agrarisch land Nederland. Humane gevaren in die afwegingen. ?
  Moeten die op de werkvloer beslist worden of gewoon werken conform wetgeving en regelgeving en de inhoudelijke beslissingen aan anderen overlaten als er creatief gedrag is op de werkvloer.

 • koestal

  heel veel paarden worden door de crisis nu geslacht,het vlees moet gewoon ergens naar toe,mensen moeten nu weer de hypotheek af lossen ,dan moet het paard weg .

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.