Home

Nieuws

Nederland steunt neonicotinoïden-aanpak Europese Commissie

Den Haag – Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om in actie te komen tegen neonicotinoïden. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie wil voor 1 juli van dit jaar de goedkeuring van drie neonicotinoïden beperken tot gewassen die niet aantrekkelijk zijn voor bijen. Daarnaast wil de Commissie zaad dat gecoat is met neonicotinoïden verbieden, behalve als het om gewassen gaat die niet aantrekkelijk zijn voor bijen. De beperkingen gelden voor professioneel gebruik en worden na twee jaar opnieuw wordt beoordeeld met de nieuw beschikbare technieken.

Nederland stemt hiermee in, maar heeft wel gevraagd of het mogelijk is om de restricties eerder op te heffen als wetenschappelijk is vastgesteld dat de middelen geen schade toebrengen aan bijen.

Andere lidstaten, waaronder Frankrijk, België en Duitsland zijn ook voor communautaire maatregelen, al zijn er wel vragen gesteld over de wetenschappelijke basis voor de maatregelen die de Europese Commissie voorstelt.  De Commissie komt eind februari met een definitief voorstel, nadat alle lidstaten hebben gereageerd. Naar verwachting wordt er half maar een besluit genomen over de toelating van de middelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.