Home

Nieuws 6024 x bekeken 11 reactieslaatste update:27 feb 2013

Nederland ontvangt 15 procent minder directe inkomenssteun

Brussel – Nederland ontvangt 4,78 miljard euro voor directe inkomenssteun in de begrotingsperiode 2014-2020. Per jaar is dat 683 miljoen, ten opzichte van 2013 is dat gemiddeld per jaar bijna 15 procent minder.

Op basis van het begrotingsakkoord voor de meerjarenbegroting 2014-2020 van 8 februari levert Nederland 384 miljoen euro directe inkomenssteun in ten opzichte van de vorige begrotingsperiode. Ten opzichte van de eerste voorstellen van de EU-commissie levert Nederland daarmee nog eens 95 miljoen euro in. Dat blijkt uit cijfers van Agra Facts die zijn gebaseerd op diverse bronnen in Brussel en door meerdere lidstaten zijn bevestigd. De Europese Commissie en het Ministerie van Economische Zaken geven geen commentaar op de cijfers.

De cijfers zijn uitgedrukt in prijzen van 2011 en daarmee gecorrigeerd voor inflatie. Het totale budget voor directe inkomenssteun komt uit op 265 miljard euro, zonder inflatiecorrectie zou dat bijna 300 miljard zijn. De directe inkomenssteun is het grootste onderdeel van de zogenoemde eerste pijler in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
De daling van 15 procent is fors hoger dan eerder genoemde dalingen van rond de 8 procent ten opzichte van 2013. Ook is er nog geen rekening gehouden met een jaarlijkse daling van de steun in de komende jaren. Omgerekend is er voor Nederland 683 miljoen euro gemiddeld per jaar beschikbaar vanaf 2014 tot en met 2020, waarbij de bedragen vanaf 2014 worden afgebouwd. In 2013 ontvangt Nederland nog circa 800 miljoen euro voor directe inkomenssteun uit het GLB-budget eveneens uitgedrukt in prijzen van 2011. De daling ten opzichte van 2013 komt daarmee uit op gemiddeld 15 procent, in 2014 zal dat minder zijn, maar in 2020 is dat meer dan 15 procent.

Alleen Malta levert met 8,5 procent meer in dan Nederland. België levert 252 miljoen in (7,1 procent), Italië levert 1.678 miljoen in (6,5 procent) en Duitsland 1,64 miljard (4,9 procent). Absoluut gezien gaat Frankrijk het meest achteruit met bijna 2,1 miljard oftewel 4,2 procent. Maar het verlies van Frankrijk wordt voor een deel gecompenseerd via het plattelandsbeleid waar het 1 miljard euro extra krijgt. Italië krijgt op dezelfde wijze 1,5 miljard euro gecompenseerd en België 80 miljoen. Meer directe inkomenssteun krijgen alleen de Baltische staten en in veel mindere mate Portugal en Roemenië.

Overigens zijn deze cijfers nog niet helemaal definitief. De meerjarenbegroting moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Verder zijn de onderhandelingen tussen de lidstaten over de definitieve verdeling van het budget voor de eerste en tweede pijler (plattelandsbeleid) binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid nu in volle gang. Voorzitter Ierland streeft naar een alles omvattend akkoord voor het GLB in juni dit jaar.

Laatste reacties

 • abtje

  Is heel makkelijk op te vangen.
  Eerste vraag bij aanvraag.Is uw inkomen voornamelijk afkomstig uit de landbouw?
  Zonee, opsodemieteren.

 • Mels

  Waar moeten we nou die kentekenplaat van betalen??????

 • sjang

  Nederland mag trots zijn op bereikte resultaat: korting van 1 miljard blijft. Hiervan is al 120 milj weg te strepen welke de boeren niet ontvangen. Hier zijn dus geen belastinginkomsten en btw meer over te ontvangen. Dit geld komt in ieder geval niet meer in omloop hier in Nederland.
  Proficiat Nederland.
  Hieroverheen komt nog eens de bezuinigingsdrift. Het geld gaat nog minder rollen en de economie komt in nog zwaarder weer, wat nog meer bezuinigingen noodzakelijk maakt..... Welke regering met ballen durft Nederland weer leefbaar te maken? In ieder geval niet de vvda

 • Mels

  Sjang,nog meer geld uitgeven wat er niet is dat helpt om het zinkende schip weer varende te krijgen. Als ik als ondernemer jaren 3%tekort heb trekt de financier zijn melk na 2 keer al op en wij burgers betalen blij elk jaar weer meer aan de geldverslindende overheid.

 • lverstappen

  Afschaffen die hele inkomens steun. Nieuwe ondernemers krijgen geen cent, en als je in de groenteteelt zit moet je wel heel erg veel geluk hebben om iets van rechten binnen te slepen. Die hele inkomenssteun in nederland is alleen maar goed voor het kunstmatig in stand houden van een al jaren kwakkelende vee sector

 • alco1

  Toen de inkomenssteun kwam, was niemand er tegen. Het betekende immers extra inkomen. Echter door marktwerking konden daardoor door de jaren heen de basisprijzen zakken. Nu is men heel vaak inkomensteun afhankelijk geworden en kan men de boeren sturen als kleine kinderen omdat anders gekort wordt op de toeslagen.
  @sjang. De bezuinigingsdrift heeft niets te maken met de crisis. Dit zou wel opgaan als men het geld in een oude kous zou verstoppen. Met zet het echter op een bank die het geld dan weer uitleent. Zelfs wordt er luchtgeld van gemaakt. Als er één euro binnenkomt wordt het vele malen weer uitgezet. Het is zelfs zo dat als de spaardrift er niet zou zijn, de banken in grote problemen kunnen komen. ER wordt nog wel gesteld dat er nog wel geld beschikbaar is.
  Maar dit is geld wat er lijkt te zijn, omdat banken een afspraak hebben om geld niet vaker weer dan b.v. zes keer uit te zetten (luchtgeld) Sommige banken hebben hier nog rek in. Nou reken je maar rijk met luchtgeld.

 • sjang

  Of je het eens bent met de toeslagrechten (geen subsidie) of niet laat ik helemaal in het midden. Feit is wel dat b.v. Frankrijk zoveel mogelijk geld binnenhaalt voor de boeren, omdat ze dan weten dat dat geld ook weer uitgegeven wordt. Dat schept op zijn beurt weer werkgelegenheid en fleurt de economie op. Bovendien kan de belastingdienst en dus de overheid weer meeliften met de belastingen welke hieraan gekoppeld zijn (inkomstenbel. en btw).
  Het is te vergelijken met het zoveel mogelijk binnenhalen van buitenlandse toeristen. Deze brengen geld uit hun land van herkomst naar het vakantieland. Dat geld komt bij ondernemers en via lonen bij gezinnen terecht. Hier worden tevens weer belastingen over geheven, waar de overheid op meelift.
  Komt er geen toerist (of europees geld), dan gaat dat grapje niet op.

 • jordi 1455

  wat de Nederlandse politiek nu doet is economische zelfmoord. Hebben we niks geleerd van de Wallstreetcrash in de jaren 20 van de vorige eeuw? De overheid kort nu op het hele volk behalve de elite en zichzelf. het wordt tijd dat de regering aan de kant gezet wordt en de boeren goed worden vertegenwoordigd in de nieuwe regering. De huidige regering maakt alles kapot waar wij, onze vaders en onze opa's voor hebben geknokt. soms lijkt het dat boeren geen bestaansrecht hebben in Nederland. Soms lijkt deze regering wel op de Nazi's omdat ze selectief een bepaalde bevolkingsgroep willen uitroeien, die indruk krijg ik steeds meer.

 • alco1

  Sjang, wat het binnenhalen van buitenlands geld heb je het bij het rechte eind.

 • boerbarg

  jordi 1455 geschiedenis herhaald zich.

 • Mels

  Jordi,denk om je voorbeeld gebruik.
  Het lijkt mij als ondernemer gezien niet zo moeilijk want wat doen wij als ondernemers als het wat minder gaat??Juist uitgaven uitstellen en weer eens orde op zaken stellen,de bedrijfsauto nog maar weer een jaartje,trekkers en machines nog weer een jaartje beetje extra onderhoud maar afijn,kan ook zijn dat je antiscyclisch investeerd maar dat doe je dan alleen als je een scherpe aanbieding binnen weet te halen.Overheid moet dus snel korten op onzin dingen,geen overbodige uitgaven dat zet erg snel zoden aan de dijk,het geld wat je bespaard is voor die die het echt slecht hebben door de crisis.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.