Home

Nieuws 3824 x bekeken 8 reacties

NVWA: besmet Zweeds vlees komt uit Enschede

Den Haag - Het met de EHEC-bacterie besmette vlees dat in Zweden uit de schappen is gehaald, komt van Beimer Meat, vleesverwerker in Enschede. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert maandag inspecties uit bij dit bedrijf. De Zweedse autoriteiten vonden EHEC in rundvleessnippers van het Nederlandse bedrijf.

Inspecteurs van de NVWA kijken nu of het bedrijf alle hygiëne- en voedselveiligheidseisen in acht neemt. Ook wordt geprobeerd te achterhalen aan welke bedrijven het vlees is geleverd. Zo’n 6 ton hamburger- en kebabvlees is in Zweden uit de handel gehaald. Twee kinderen zijn daar vorige maand ziek geworden van de darmbacterie. De bacterie zit in het maag-darmkanaal van runderen. Als het slachten niet hygiënisch gebeurt, kan het in het vlees terechtkomen.

Het vlees in Zweden was al maanden op de markt voordat bleek dat er sporen in zaten van de gevaarlijke bacterie. De helft van de besmette lading was toen al verkocht, zo hebben de Zweedse autoriteiten laten weten. Mogelijk zijn daardoor al 60.000 besmette hamburgers over de toonbank gegaan.

Laatste reacties

 • b.brink1

  60.000 hamburgers - 2 mensen ziek - ja inderdaad zal 1 op 30.000 mensen wel niet altijd even hygienisch in de keuken te werk gaan - oorsprong is naar mijn vermoeden een biologisch bedrijf

 • politiek

  De rundvleesmarkt /melkmarkt is een groot sterk blok in Nederland. Geldelijk gewin voerd maar te vaak de toon. Geldelijk gewin door het overtreden van wetgeving brengt inderdaad de humane sector in gevaar.
  Tevens verstoren die praktijken maar te vaak de correcte marktwerking. Vlees/melk met jarenlange hormoonbesmettingen in Nederland wist men zo ook op de markt te krijgen.

 • joannes

  @Politiek, wanneer ga je naar de huisarts? Je hebt sociale problemen wanneer je ongewenst maar blijft doorrazen met dat gezwets van je!

 • joannes

  Ik vraag me wel eens af of we niet doorslaan in een schijn zekerheid, die in de toekomst alleen nog geprepareerd, gegaard, kapot gekookt voedsel aanbiedt omdat iedereen veronderstelt dat risico´s zijn uit te sluiten.

 • politiek

  Ook in dat geprepareerd, gegaard, kapot gestookt voedsel zullen hormonen NIET verdwijnen. Een open transparante veilige en eerlijke veehouderij.
  Welke bezwaren zijn daar tegen vraag ik me af. ??

 • Mozes

  Als jij voedselveiligheid zo belangrijk vindt waarom wilde je dan niet meedoen aan de opkoopregeling?

 • joannes

  @Politiek, hier heb je leesvoer waarmee dezelfde klachten als jij beschrijft een ander oorzaak dan vlees, zuivel of eieren hebben,nl die cremes en verpakkingen die het in de supermarkt allemaal zo gemakkelijk maken. De wetenschap is er nog niet uit en/of heeft een ander spoor. Daarom, doe niet of je de wijsheid in pacht heb, en verwerk je problemen bij de psycholoog en niet met gedram in de commentaren: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/78102/1/WHO_HSE_PHE_IHE_2013.1_eng.pdf

 • W Geverink

  Hamburger moet altijd naar gekeken worden als zijnde een voedingsbodem voor bacterien. De buitenkant van vlees is NOOIT steriel. Hier krijgt een bedrijf trim aangeleverd voor de productie van hamburger met aan de buitenkant bacterien. Daar wordt een hoop poeha over gemaakt maar het is normaal. Na het malen zitten de bacterien die eerst aan de buitenkant van de snippers zaten nu middenin de gehakt. Dat is de reden dat de gehaktbal of hamburger ALTIJD door en door gaar moet zoals in grootmoeders tijd al vanzelfsprekend was.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.