Home

Nieuws

NMA komt met tips voor producentenorganisaties

Den Haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) komt op korte termijn met handvatten voor boeren en tuinders waarmee de regels voor samenwerking duidelijker moeten worden.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. “Samenwerking om duurzame en innovatieve producten te ontwikkelen en succesvol op de markt te brengen is een van de mogelijkheden om de positie van de boer en tuinder te versterken. Hierbij lopen ondernemers echter vaak aan tegen de mededingingsregels. Hierom komt de NMA nu met handvatten met wat wel en niet kan binnen de regels”, aldus Dijksma.

Daarnaast gaat Dijksma als gevolg van de aangenomen motie van  SGP en CDA  beleidsregels maken voor de NMA om de voedingsketen ruimte te bieden om afspraken te kunnen maken over publieke belangen als dierenwelzijn en milieu.

De invoering van een onafhankelijke ombudsman,  die oneerlijke handelspraktijken aan de kaak stelt, is volgens de staatssecretaris de rol van de sector zelf. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft eerder al aangegeven dat hij niet tegen een onafhankelijke beoordelaar is, maar dat moet dan wel in beginsel privaat tot stand komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.