Home

Nieuws 1298 x bekeken

Ministers streven naar GLB-deal in maart

Brussel – De 27 EU-landbouwministers willen op 18 en 19 maart een akkoord sluiten over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Daarmee zou er na anderhalf jaar onderhandelen eindelijk sprake zijn van een formele positie van de Raad.

Een week eerder stemt het Europees Parlement (EP) over dezelfde kwestie. Het Ierse voorzitterschap hoopt dat de twee partijen uiterlijk eind juni tot overeenstemming kunnen komen. Of dit lukt, hangt grotendeels af van de ontwikkelingen rondom de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. Het EP dreigt de eerder deze maand gesloten deal van de regeringsleiders te torpederen, met mogelijk vertraging op allerhande dossiers tot gevolg.

Volgens Eurocommissaris Dacian Ciolos kan het GLB ook zonder een begrotingsakkoord in juni worden afgehamerd. Hij verwacht dat er hoe dan ook niet nog meer zal worden bezuinigd op landbouw; de onderhandelingen met het EP zullen hooguit tot een kleine verhoging van het budget leiden. Hoe eventueel extra geld moet worden verdeeld, kan ook in een later stadium worden bepaald, aldus de Roemeen.

Of registreer je om te kunnen reageren.