Home

Nieuws 3 reacties

Minder muskus- en beverratten gevangen

Doetinchem - Het aantal gevangen muskusratten in 2012 is opnieuw afgenomen. In grote delen van Nederland is de populatie muskus- en beverratten steeds beter onder controle, concluderen de Waterschappen.

In totaal gaat het nog om zo'n 114.000 muskusratten, ruim 10.000 minder dan vorig jaar. Het aantal gevangen beverratten bleef uiterst laag. Muskus- en beverratten worden gevangen omdat zij schade veroorzaken aan dijken. Het aantal gevangen muskusratten is in 2012 met bijna 9 procent gedaald naar 114.126. Opvallend is de situatie in de provincie Groningen. Daar zijn 40.584 muskusratten gevangen, dit is ruim 35 procent van de landelijke vangsten.

Het aantal gevangen beverratten laat eveneens een geringe afname zien. In totaal zijn 533 dieren gevangen, dat zijn er 25 minder dan vorig jaar. De binnenlandse populatie beverratten is vrijwel verdwenen. De beverratten worden vooral gevangen in het grensgebied met Duitsland.

Het aantal bijvangsten is in 2012 met 20 procent gedaald, in totaal gaat het nog om 11.662 dieren. Met de resultaten van het in 2011 afgeronde onderzoek naar bijvangsten wordt getracht het aantal bijvangsten nog verder terug te dringen.

De waterschappen zijn een veldproef gestart om te onderzoeken of de bestrijding van muskusratten nu op de beste manier gebeurt. De veldproef duurt van januari 2013 tot januari 2016 en vindt in verschillende gebieden verspreid over het land plaats.

Laatste reacties

 • J@gertje

  Die foto klopt niet.
  Dit is een bruine rat die geen enkele familieband of gelijkenis heeft met de beverrat en de muskusrat.

  Groet,
  J@gertje

 • fjam

  @ redactie.is dit misschien een afspiegeling van zorgvuldigheid van boerderijs verslaggevers.??

 • J@gertje

  fjam, zover wil ik niet gaan.
  Het is gewoon een vergissing en die is snel gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.