Home

Nieuws 743 x bekeken 6 reacties

'Minder Brussel is voor de bühne'

Den Haag - Het voorstel van het CDA om natuur- en milieuregels voortaan op nationaal in plaats van Europees niveau vast te stellen is populistisch en weinig effectief. Dat zegt politiek adviseur Klaas Johan Osinga van LTO Nederland. Hij verwacht niet dat dit voor boeren veel voordelen zal opleveren.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma stelde gisteren voor om een groot aantal bevoegdheden terug te halen uit Brussel. Expliciet noemde hij de richtlijnen voor nitraat, fijnstof en bodemkwaliteit. Eerder had partijgenoot Jaco Geurts in de Tweede Kamer al een motie ingediend die stelt dat de regels omtrent Natura 2000 voortaan door Den Haag moeten worden vastgesteld. De twee hopen dat generieke en vaak complexe wetgeving op die manier beter kan worden toegesneden op de nationale praktijk.

Hoewel LTO ook veel problemen met de uitvoering van Europese regelgeving constateert, ziet die organisatie niets in het voorstel van het CDA. "Het gaat vaak om grensoverschrijdende problemen", zegt Osinga. "De Rijn en de Schelde stoppen niet bij de grens, veel verkeer in Nederland komt uit andere landen en de bron van fijnstof ligt voor een deel in de regio Antwerpen en het Roergebied. Door de regels in Brussel vast te stellen, garandeer je een gelijk speelveld. Ik vrees juist dat wij er anders nog een schepje bovenop gaan doen."

Osinga denkt dat het terughalen van bevoegdheden nauwelijks mogelijk is; Nederland heeft nu eenmaal een handtekening gezet onder de betreffende richtlijnen. "Natuurlijk moeten we kritisch blijven, maar als je echt tegen een voorstel bent zijn er genoeg mogelijkheden om in het voortraject invloed uit te oefenen. Wetgeving komt echt niet uit de lucht vallen." Hij constateert dat het plan van Van Haersma Buma 'een beetje voor de bühne'.

Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA) ziet ook niets in het plan van haar CDA-collega's. "In veel opzichten zijn wij het vieste jongetje van de klas", zegt zij. "Maar Brussel helpt ons het beter te doen. Bovendien zijn natuur- en milieuproblemen evident grensoverschrijdend. Ik snap best dat het CDA op deze manier haar verloren achterban wil terugwinnen, maar dit vind ik te gemakkelijk."

Opvallend genoeg is Stichting Natuur en Milieu wel gecharmeerd van het CDA-voorstel. Volgens hoofd landbouw & economie Sijas Akkermans geeft dat lidstaten de vrijheid om maatregelen te nemen die bij de nationale en regionale omstandigheden passen. Risico is wel dat sommige lidstaten het minder serieus zullen nemen met de bescherming van de natuur. Daarom zou Brussel wel centraal de doelen moeten vastleggen, aldus Akkermans.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Met de geloofwaardigheid van het CDA was het al niet zo best.
  Dat beetje wat er nog was is nu wel helemaal verdwenen.

 • koestal

  ach, de ambtenaren in Brussel doen niets anders dan declareren en regels bedenken

 • gjsteenwijk1

  Henk Bleker heeft er in de vorigen kabinetsperiode al een aanzet toegegeven:Europees wat Europees moet en nationaal wat nationaal kan.Ik ben blij dat Haersma Buma dit nu ook bepleit.Last heb ik van plaats vervangende schaamte dat JUIST een politiekadviseur van LTO zegt dat dit een standpunt voor de buhne is.

 • Achterland

  Denk je nou echt dat dit op nationaal niveau beter geregeld wordt voor de landbouw !!! MET AL DIE LINKSE PARTIJEN in NL !!! SNM is niet voor niets een voorstander van dit plan ==> dan gaan ze nog meer wetgeving bedenken om de landbouw klem te zetten.

 • Mozes

  Het probleem met de Europese natuur en milieuregels waren niet de regels zelf maar de onnodig zware uitleg die er in Nederland aan werd gegeven. Daar bovenop nog veel extra nationale regels. Het probleem zat dus in Nederland zelf.

 • agratax2

  Nederland wil alleen de >LUSTEN< van één Europa en een >Vrije Wereldhandel< maar niet de >LASTEN<. Dus alle niet geld opbrengende regelgeving moet per direct opgeheven worden en tevens alle regelgeving m.b.t. natuur en dierenwelzijn. In één moeite kan het landbouwbeleid op de schop en zo gedraaid worden dat boerengeld verdwijnt in plattelands ontwikkeling of moet ik zeggen landschap aankleding en restauratie oude gebouwen. Zo zouden de boeren het nieuwe landschap en de wildparken kunnen financieren. Laat Brussel een grote vinger in de (landbouw) pap houden anders wordt Nederland één wildpark onder supervisie van de rijke elite.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.