Home

Nieuws

'Milieuwinst biobrandstof Esso nul'

Den Haag - Het mengen van biobrandstoffen met benzine en diesel levert niet altijd winst voor het milieu op. Per oliemaatschappij wisselen de resultaten sterk. Zo is de gemiddelde CO2-besparing met biobrandstof van Salland 72 procent en bij Esso nihil.

Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau CE Delft dat is uitgevoerd in opdracht van de stichting Natuur en Milieu. De milieuorganisatie, begin 2012 goed voor 6.300 donateurs, heeft een ranglijst laten opstellen van de milieuwinst die oliemaatschappijen boeken met vermengen van fossiele brandstoffen met bijvoorbeeld soja, raap- of koolzaad of dierlijk vet.
Daaruit blijkt dat biobrandstoffen van Salland en Argos het relatief goed doen met respectievelijk gemiddeld 72 en 70 procent CO2-reductie.
BP haalt 64 procent en Shell 59 procent. Total en Den Hartog blijven steken op 40 procent. Esso blijft met eigenlijk helemaal geen besparing op CO2-verbruik ver achter. Volgens de onderzoekers komt dit doordat het van origine Franse bedrijf relatief veel biobrandstoffen uit voedselgewassen zoals Duits raapzaad gebruikt. Als de uitstoot wordt meegerekend die ontstaat door het verbouwen van raapzaad, blijkt de CO2-reductie uiteindelijk precies nul.
De koplopers Salland en Argos presteren volgens CE Delft beter omdat ze gebruik maken van 'afval', zoals gebruikt frituurvet of dierlijk vet. Natuur en Milieu pleit voor betere transparantie over de CO2-balans van biobrandstoffen. In het Verenigd Koninkrijk publiceren oliemaatschappijen zelf de CO2-winst die zij realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.