Home

Nieuws

Mengvoerprijzen zetten dalende lijn in

Den Haag – De mengvoeders hebben de afgelopen maand een prijsdaling ingezet, blijkt uit een overzicht van het landbouweconomisch instituut LEI.

Daarmee komt een einde aan de forse prijsstijging die zich in het afgelopen jaar heeft voorgedaan. De prijsdaling vloeit voort uit lagere grondstofprijzen als gevolg van hogere oogstverwachtingen voor soja en mais.

Met prijsverlagingen van 5 tot 25 cent per 100 kilo is de prijsdaling vooralsnog klein. Bovendien zijn er ook nog enkele krachtvoersoorten waar de prijspiek in de afgelopen maand pas is bereikt. Zo is de prijs van standaardbrok A nog met 10 cent gestegen naar €26,60 per 100 kilo. Deze prijs ligt 5 euro hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Vleesvarkensbrok zakte de afgelopen maand met 10 cent in prijs naar €32,05 per 100 kilo. Deze prijsverlaging merkt is nauwelijks  voelbaar voor de vleesvarkenshouder. Vergeleken met januari houdt een gemiddelde varkenshouder nu per dag 4 euro in zijn zak. Het verschil ten opzichte van een jaar geleden is daarentegen wel goed te merken, want hij is nu dagelijks 240 euro meer kwijt aan het voer. Dat betekent dus per maand ruim 7.000 euro meer aan voerkosten.

Vleeskuikenkorrel met afzetcontract is 25 cent in prijs gedaald naar €45,30 per 100 kilo. Dat scheelt een vleeskuikenhouder met 90.000 kuikens 22,5 euro per dag. Dat is toch een klein bedrag gezien de 114.000 euro die hij over de maand februari betaalt aan voer.

Of registreer je om te kunnen reageren.