Home

Nieuws 3191 x bekeken 18 reactieslaatste update:28 feb 2013

‘Maat is vol bij supermarkten’

Leidschendam – Producenten van huismerken en versproducten moeten de eisen aan leveranciers opvoeren, want de maat is bij supermarkten wel vol. Dat zegt Marc Jansen, directeur van supermarktkoepel CBL, in een felle reactie op een serie voedselschandalen.

Jansen vindt de suggestie dat inkoopbeleid van supermarkten fraude uitlokt 'absurd'. Neemt de keten niet zelf de verantwoordelijkheid voor eisen die fraudezaken met eieren, paardenvlees en vis kunnen voorkomen, dan zullen supermarkten zelf eisen moeten stellen, aldus Jansen. “Dat is voor een gezonde omgang binnen de keten niet wenselijk, want dan is de supermarkt weer de boeman. Supermarkten realiseren zich dat de meeste leveranciers hun werk goed doen, maar er zijn wel veel incidenten en het is tijd voor actie.”
Jansen vindt het een schande dat politici in Brussel en Den Haag suggereren dat het scherp inkopen door een serie machtige supermarkten fraude uitlokt. Vorige week stelde het Europese Economische en Sociale Comité, een adviesorgaan van de EU, in een rapport dat de macht van supermarkten zo groot is dat het leidt tot misbruik en dat de focus bij hen vrijwel alleen ligt op inkopen voor de laagste prijs.
“De overheid moet naar zichzelf kijken. De voedsel- en warenautoriteit NVWA is uitgekleed en moet worden heropgebouwd. Nu zijn tijdelijk honderd mensen extra aangenomen om monsters te nemen. Het zou goed zijn als een goed deel hiervan weer in vaste dienst komt”, aldus Jansen, die vindt dat ook boerenorganisaties hiervoor moeten pleiten, eventueel samen met het CBL.
“Eerder is al geprobeerd ons verantwoordelijk te maken voor het inkopen van illegale arbeid door champignonbedrijven en eerlijk gezegd is de branche het wel zat steeds zo te worden aangepakt. Supermarkten doen wat ze kunnen, maar primair de overheid en echt niemand anders dient toe te zien of bedrijven zich aan de wet houden. Wat ons betreft is de zwaarste boete niet zwaar genoeg.”
Net als bij de publicatie van het EU-rapport, vindt Jansen dat agrariërs worden gebruikt door grote producenten van voeding. De directeur van brancheorganisatie voor leveranciers FoodDrink Europe suggereerde deze week nog in The Financial Times dat de focus op lage prijzen bij supermarkten fraudeurs in de hand werkt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Werkt CBL inkoop monopoly niet in de hand? Ik bedoel inkoop prijs afspraken.

 • Bart Jan

  Ach MarC Jansen je hebt boter op je hoofd! O zo bang dat de werkelijkheid boven komt....

 • johannetje

  inbreker.

 • Mels

  Idd is het natuurlijk zo dat schraal inkopen fraude in de hand werkt,dit is ook zo met uitstekende prijzen waarmee de handel dan net weer even wat extras verdienen kan,helaas is het niet de procucent(lees:boer)zelf die debet is aan al deze fraude zaken maar er wel op aangekeken wordt.

 • kleitokkers

  Maar eens een meldpunt maken hoe supermarkten hun inkoop doen en hoe ze hiermee omgaan. wolven in schaaps kleren zijn het. Onder een hele dikke laag boter, o nee margarine want die is goedkoper.

 • joannes

  Krokedillentranen! Om de aandacht af te leiden! Wanneer prijs en kwaliteit de criteria zijn bij inkoop, en voor elk maaltijd product proef sessies worden gehouden kan ik me niet voorstellen dat je bij dit soort rigide inkoop en selectie processen je je (wettelijke en politieke) verantwoordelijkheid kan ontlopen. In dit soort processen zijn mogelijk de iets duurdere producten uitgeselecteerd ten gunste van die paard/rund combinaties. Want voor de smaak, en natuurlijk prijs,kunnen ze concurreren zo blijkt!

 • info36

  Het is juist door het gedrag van de supermarkten die zulke praktijken uitlokt.
  Ze nijpen de producenten zover uit zodat die ook creatief worden.
  Meneer Jansen is een erg dom persoon. En gemeen ook.

 • agratax2

  info36. Ik zou de heer Jansen niet gemeen willen noemen. Hij aanbidt als goede handelaar de god van de handel en de ******.

 • Mels

  Zou hem eerder slim willen noemen door dit juist nu te roepen.

 • info249

  Marc Jansen
  Diens brood men eet diens woord men spreekt !

 • Sjaak

  'Jansen vindt de suggestie dat inkoopbeleid van supermarkten fraude uitlokt 'absurd'. Neemt de keten niet zelf de verantwoordelijkheid voor eisen die fraudezaken met eieren, paardenvlees en vis kunnen voorkomen, dan zullen supermarkten zelf eisen moeten stellen, aldus Jansen.'

  Ok Jansen...ben erg benieuwd!
  Als supermarkten eisen willen gaan stellen, zullen ze ook handhaafbaar moeten zijn! Daaruit zal automatisch voortvloeien dat de supermarkten een onderdeel worden van de keten...
  Wellicht gaan de supermarkten daar niet mee akkoord en zullen wij, de producenten, deze uitdaging aan moeten gaan!
  Dit biedt nieuwe kansen onder het motto; ' van het zaadje in de zak tot het karbonaadje in het vak.'

 • Zuperboer

  Uit de reaktie van Marc Jansen kunnen we dus concluderen dat zijn advies van het CBL a/d supermarkten gaat worden: Doe vanaf nu alleen nog maar zaken met bedrijven die kwalitatief goede & traceerbare produkten aanbieden. Ik heb nog wat voorbeelden voor hem: Campina, Aviko, Cosun, Vion, Cono, Doc, Deltamilk, kortom respectabele/degelijke Nederlandse ondernemingen veelal cooperatief, die je voor goede prijzen kunt aanspreken op hun gedrag. Dat is de wijze les die hij hopelijk zelf ook heeft geleerd.

 • marc47

  @zuperboer, met deze bedrijven doet Jansen geen handel, die laten zich niet uitknijpen, die laten zich geen extra regels opleggen, die zijn te sterk om op 90dgn te betalen , die ...

 • vigerti

  bang dat ie voor zijn eigen deur gaat moeten vegen door nu de schuld bij zijn leveraciers te leggen je hebt ze wel eerst uitgemolken en nu krijg je de rekening gepresenteerd. Maar ja die zal wel opnieuw op je leveranciers verhalen zeker ???????????

 • Broederijbrok

  Betaal een eerlijke prijs voor een goed Nederlands product.
  Wie altijd inkoopt voor de laagste prijs, kan producten krijgen die van te ver moeten komen. Wie altijd langs het randje loopt, valt er een keer in.
  Fraude los je alleen op door . . . . . . .

 • agratax2

  vigerti. Laten we niet denken dat de supermarkt keten de kosten van het paardenvlees schandaal, de bio eieren en de rest betaalt. Zeker weten dat alles wat het schap uit moet retour afzender gaat inclusief de nota (was toch nog niet betaald gezien de 3 maanden termijn) en de vakkenvullers zullen ook wel bij de leverancier terug gevorderd worden.

 • jan1966

  De slavendrijver Marc Jansen schreeuwt dat zijn slaven hun mond houden en vooral niet de uitbuiting door zijn branche aan de kaak willen stellen.

 • johannetje

  Een aanbieding in de supermarkt wordt betaald door de leverancier van het produkt, niet door de supermarkt. Inbrekers zijn het.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.