Home

Nieuws 10 reacties

Lodders vindt lesmethode over veehouderij te eenzijdig

Den Haag – VVD-Kamerleden Helma Lodders en Karin Straus hebben Kamervragen gesteld over de digitale lesmethode Maandtaak voor de bovenbouw van de basisschool. Bij de lesmethode wordt een omschrijving gegeven over de veehouderij. In de lesmethode staat dat op veebedrijven tegenwoordig heel veel dieren van één soort worden gehouden.

“De verzorging gebeurt met machines en computers. Dat scheelt personeel, en dus geld. De boer krijgt niet zo veel geld voor het vlees en de melk”, aldus de lesmethode. “Veel dieren komen nooit meer buiten. Het is gewoon een dierenfabriek. We noemen dat de bio-industrie”, staat in het onderwijsmateriaal. Over de pluimveehouderij schrijft de onderwijsmethode:  “Een kip legt ongeveer 300 eieren per jaar. Het is dus de moeite waard om kippen te houden. Maar dan moet je er wel tienduizend in één hok stoppen. Anders levert het toch te weinig. De kippen zitten opgesloten in kleine kooitjes van gaas. Er passen precies vier kippen in een hokje. Op het gaas kunnen ze niet lekker scharrelen. Daarom pikken ze elkaar maar kaal, ook al zijn hun snavelpunten afgebrand. Officieel zijn deze legbatterijen in Europa verboden.”

Lodders en Straus vinden dat de lesmethode een te eenzijdig beeld van de sector geeft en geen objectieve weergave is van de moderne landbouw. Ze vragen staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs of hij voldoende mogelijkheden heeft om scholen te bewegen evenwichtiger onderwijs aan te bieden.

Marianne Thieme (PvdD) en Henk van Gerven (SP) reageren kritisch op de vragen van Lodders. Thieme twittert “De waarheid is veel te hard voor de basisschool” en Van Gerven vraagt via Twitter of censuur de nieuwe lijn is van de VVD. “Daar is dierenwelzijn niet mee gediend”, vindt Van Gerven.

Laatste reacties

 • bankivahoen


  Deze elite is er bij gebaat dat de agrarische sector in een zo kwaad mogelijk daglicht gesteld wordt om de onwetende consument op het verkeerde been te zetten ! Alles zal door hen in het werk gesteld worden om deze sector te elimineren ! Het verloop van hun media offensief is strak gepland en omkaderd en is uitgestippeld met onwaarheden die 1 voor 1 over ons uitkiept worden.

 • joannes

  De WD en PvdD propaganda campagne heeft dus al zijn invloed in het lesprogramma!Ben benieuwd hoe deze suggestieve, discriminerende, negatieve opvattingen de lesmateriaal toetsen heeft kunnen passeren? Ze werken helemaal volgens het oude boekje: studie is vooral opvoeding en daarin en bij moet je je wereldbeeld en gedragsregels inprenten. Ze misbruiken het onderwijssysteem en de boeren en boerenbonden slapen aan het wiel. Kan er ook over bv onderwijzers, of politicy, of schrijvers zo eenzijdig negatief worden gedoseerd? Of zijn dit per definitie nobele beroepen?

 • alco1

  Steeds weer hetzelfde. Net als in de kranten worden de boekjes geschreven door mensen die zelf de 'Know How 'niet hebben.
  Zijn er nou geen mensen die publiekelijk de link kunnen leggen tussen de crisis en de afbraak politiek van sommige partijen.

 • Frenske

  Het lesmateriaal zit niet ver naast de waarheid,alleen de legbaterijen in Nederland dat klopt niet meer helemaal,dat verdient wel enige aanpassing.
  Maar dat de boer niet zoveel geld krijgt voor zijn producten klopt exact.

 • H.M. Hubers

  Henk van Gerven is bij ons in de scharrelstal geweest en weet precies hoe de dieren tegenwoordig worden gehouden. Ik begrijp dan ook niet dat iemand van een dergelijk intellectueel niveau het goedkeurt dat er onwaarheden aan onze kinderen worden geleerd. Onderwijs moet gebaseerd zijn op de werkelijkheid en niet op suggestieve aannames. We laten de onderwijzers toch ook niet vrij om de kinderen te leren dat New York in Afrika ligt in plaats van in Amerika.

 • vraagteken

  als dit allemaal de waarheid is volgens Thieme dan erkent ze dus dat zij eigenlijk helemaal niets voor elkaar heeft gekregen in de politiek de afgelopen 10 jaar en dus heeft ze daar helemaal niets te zoeken.

 • John*

  alle regels en wetten die dankzij de dierenwelzijns lobby en milieu lobby hebben geleid tot dit resultaat. krappe marges en de daarbij behorende noodzakelijke schaalvergroting om aan de vraag te blijven voldoen.

 • joannes

  Henk van Gerven verwart sencuur met een idealistisch, vertroebelt, vooral éénzijdig wereld beeld wat hij zelf propagandeert. Alsof hij aan de kant van dé realiteit staat! Daarvoor zit hij zeker in de oppositie met een gigantisch verlies in de laatste weken voor de verkiezingen; en Thieme, dat is overduidelijk! Propaganda om de realiteit te vertroebelen en te verdraaien is hun core business voor een interessant leven in de publiciteit op de voorpagina en de talkshows op schoot bij de media!

 • joannes

  In #8: Sencuur = natuurlijk als ¨Censuur¨ bedoelt!

 • koestal

  ze moeten bij de lesmethode ook even vertellen dat de consument gaat voor de laagste prijs en dan even niet denkt aan die boer die er nog 7 dagen in de week klaar staat voor z,n dieren en vaak geen vrij weekend heeft.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.